Ország-világ

2019.04.29. 20:09

Gyakran alábecsülik gyerekeik túlsúlyát a szülők

A túlsúllyal élő gyerekek és fiatal felnőttek száma világszerte több mint tízszeresére emelkedett az elmúlt 40 évben.

MTI

A szülők több mint fele alábecsüli gyereke túlsúlyának mértékét egy új kutatás szerint.


A túlsúlyosságról Glasgowban rendezett, szerdáig tartó európai kongresszuson elhangzott, hogy a szülők sokszor egyáltalán nem látják túlsúlyosnak gyermeküket, még akkor sem, ha azok már elhízottnak számítanak, és gyakran a gyerekek sincsenek tisztában testsúlyukkal.


Metaelemzésükhöz a kutatók világszerte 87, az elmúlt 20 évben készült tanulmányt használtak. Összesen csaknem 25 ezer, 0-19 éves kor közötti gyerek és tinédzser, valamint szüleik adatait foglalták össze.


Abrar Alshahrani, a brit Nottinghami Egyetem kutatója elmondta: annak ellenére is gyakran alábecsülik a gyerekek túlsúlyát, hogy sok erőfeszítést tesznek azért, hogy a problémára irányítsák a figyelmet. Ezért sok gyerek nem kapja meg azt a támogatást, amelyre ahhoz lenne szüksége, hogy egészséges maradjon.


A túlsúllyal élő gyerekek és fiatal felnőttek száma világszerte több mint tízszeresére emelkedett az elmúlt 40 évben: a lányok esetében ötről 50 millióra nőtt a túlsúlyosok száma 1975 és 2016 között, a fiúk esetében pedig hatról 74 millióra.


Az eredmények szerint a szülők 55 százaléka - elsősorban a kisebb fiúk és lányok szülei - alábecsüli elhízott gyereke túlsúlyosságának szintjét. Különösen gyakori ez azon szülők esetében, akik maguk is túlsúlyosak és kevéssé képzettek.


(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Címkék#túlsúly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában