Gyárfás Tamás kifizeti a 200 millió forintos óvadékot

A médiavállalkozó ellen a Budai Központi Kerületi Bíróság áprilisban rendelt el nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat.

Kétszeresére, 200 millió forintra emelte másodfokon, jogerősen a Fővárosi Törvényszék Gyárfás Tamás ügyében első fokon megállapított óvadék összegét.

A Fővárosi Törvényszék keddi közleményében felidézte: a rendelkezésre álló adatok szerint Gy. T. megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy megbízta P. T.-t, ölesse meg Fenyő János médiavállalkozót. Gy. T.-t felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítják. Gyárfás tagad.

A bíróság döntése után a Népszava megkérdezte a médiavállalkozót arról, hogy kifizeti-e a szabadságáért fejébe ezt az összeget, Gyárfás Tamás a lapnak annyit felelt: igen!

Ugyanakkor egyebekben nem kommentálta a törvényszék döntését.

Korábban írtuk:

Gyárfás Tamás kifizeti a 200 millió forintos óvadékot

Gyárfás Tamás ellen, a Fenyő János médiavállalkozó ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében a Budai Központi Kerületi Bíróság áprilisban rendelt el nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat.

Gyárfás Tamás korábbi magyar úszószövetségi elnök, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA végrehajtó bizottságának tagja, médiavállalkozó, külföldi kötelezettségeire hivatkozva fordult enyhítésért a bírósághoz és 100 millió forint óvadékot ajánlott fel a szabad mozgásáért cserébe. Ezt elsőfokon elfogadta a bíróság, azonban az ügyészség fellebbezést nyújtott be.

Kedden a Fővárosi Törvényszék meghozta döntését az ügyben. A végzésben megalapozottnak és helytállónak ítélték az elsőfokú bíróság megállapításait, miszerint a gyanúsított személyi szabadságának bizonyos fokú korlátozása továbbra is indokolt, mert megalapozottan feltehető, hogy a terhelt a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, például megszökne vagy elrejtőzne – számolt be a napi.hu.

Azonban a törvényszék úgy értékelte, hogy az óvadék mértékének meghatározásakor különös figyelemmel kell lenni a gyanúsítás tárgyát képező bűncselekmény tárgyi súlyára, a gyanúsított személyi körülményeire és vagyoni helyzetére. A gyanúsított által bevallott vagyon és az általa óvadékként felajánlott összeg alapot szolgáltat ahhoz, hogy az óvadék elsőfokon megállapított mértékét a Törvényszék megemelje.
Mindezek alapján a másodfokú bíróság az óvadék összegét 200 millió forintban határozta meg, amely összeg így már arányban áll a gyanúsított vagyoni viszonyaival és megfelelő biztosítékul szolgál a bűnügyi felügyelet szabályainak megtartásához is.

A Fővárosi Törvényszék döntésének értelmében a Budai Központi Kerületi Bíróság elsőfokú döntését az óvadék összegének felemelésén túl egyebekben helybenhagyta.