Ország-világ

2019.05.17. 13:07

Gyász! Meghalt a párizsi Louvre üvegpiramisának tervezője - 102 éves volt

Leoh Ming Pei munkásságát számtalan amerikai és nemzetközi díjjal ismerték el.

MTI

New Yorkban 102 éves korában elhunyt Ieoh Ming Pei, a világhírű kínai-amerikai építész - jelentette a The New York Times című lap csütörtök este az építész fiára hivatkozva.


A Kantonban született Pei 18 esztendős kora óta élt az Egyesült Államokban, kiemelkedő alkotásai szerte a világban dicsérik tehetségét. Alkotásai között van a párizsi Louvre előtti üvegpiramis, a bostoni Kennedy Könyvtár, a washingtoni Szépművészeti Múzeum keleti szárnyának modern épülete vagy a Katarban nemrégiben megnyílt Iszlám Művészeti Múzeum, de tervezett iskolákat, kórházakat, irodaépületeket, lakóházakat is.


Munkásságát számtalan amerikai és nemzetközi díjjal ismerték el.

2016. október 27-én New Yorkban készített kép Ieoh Ming Pei kínai származású amerikai építészről. Fotó: MTI/AP/Mary Altaffer

2016. október 27-én New Yorkban készített kép Ieoh Ming Pei kínai származású amerikai építészről.

Fotó: MTI/AP/Mary Altaffer

Egy tehetős bankár fiaként érkezett az Egyesült Államokba, kevés angoltudással. Elvégezte a tekintélyes bostoni műegyetemet, majd ipari formatervezésből mesterfokú diplomát szerzett a Harvardon. Saját céget alapított 1955-ben. Tizenkét évvel később, 1967-ben a coloradói Boulderban épített, a Sziklás-hegységhez illeszkedő légkörkutató intézet megtervezésével robbant be az építészvilágba. Mint később emlékezett: "hálózsákkal és olcsó vörösborral" ment terepfelmérésre Walter Orr Robertsszel, az intézet alapító igazgatójával.


Pei nagy műgyűjtő volt, valamint a költészet és a természet szerelmesként is számon tartották. Feleségét, akivel hetvenkét évig élt házasságban, öt éve vesztette el.


(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában