Hallgassa élőben!

Gyorsulhat a Sulinet Expressz

A kereskedők még inkább csak az érdeklődés csekély növekedését érzékelik, de véleményük szerint is a változásokkal „gyorsulhat” a Sulinet Expressz. Lényegesen megváltoztak az adókedvezményes vásárlás feltételei.

Késéssel és döcögve indult éppen egy évvel ezelőtt a Sulinet Expressz, ám aztán annyira „rákapcsolt”, hogy a vásárlási csúcs idején, karácsony előtt egynémely számítástechnikai eszközből és digitális fényképezőgépből már hiány is mutatkozott. (Utóbbit ki is vették a kedvezményezett árucikkek köréből, mondván, nem igazán oktatási célokat szolgál.)

Évi 450 ezret?

December végéig, tehát fél év alatt 17 milliárd forint értékű sulinetes terméket adtak el. A vásárlók többsége (32 százaléka) azok közül került ki, akiknek éves jövedelme 2–3,5 millió forint közötti. A programot ért bírálatok zömmel azt emelték ki, hogy éppen a rászorulók, a kis jövedelműek vannak a legkevesebben a kedvezményt igénybe vevők között. Magyar Bálint oktatási miniszter egy idei londoni konferencián azt mondta, ahhoz, hogy utolérjük a nyugat-európai országokat, hazánkban évente 450 ezer számítógépet kellene eladni…
A tapasztalatokból okulva, a társadalmi igazságosság és a már említett felzárkózás érdekében történtek változások (július 1-jétől) a Sulinet Expressz programban.

Mindenki megveheti

A leglényegesebb elem, hogy minden adózó magánszemély megvásárolhatja a sulinetes emblémával ellátott termékeket. A kedvezmény így 3,3–3,6 millió embert érinthet, a dupláját, mint korábban. (Július 1. előtt pedagógus, oktató, hallgató, felnőttoktatásban részt vevő, iskolás gyermeket nevelő szülő élhetett az adó-jóváírási lehetőséggel.)

Az évente igénybe vehető adókedvezmény marad a maximálisan 60 ezer forint, ám jövedelmi határokhoz kötötten. Teljes kedvezményre jogosult, akinek éves jövedelme nem haladja meg a 3,4 millió forintot (ez havi 280 ezer forintos bruttó fizetést jelent). E fölött sávosan változik a kedvezmény.

A jövedelem 3,4 millió forint feletti részének 10 százalékával csökken az adókedvezmény mértéke. Ha tehát valakinek a jövedelme 3,6 millió forint, a különbözet 200 ezer forint, ennek tíz százaléka 20 ezer forint, ennyivel csökken a maximális 60 ezres kedvezmény, vagyis 40 ezer vehető igénybe. Évi 4 millió forintos jövedelem esetén már nem jár kedvezmény.

Összevonható vásárlások

Új és szintén fontos elem, hogy ezentúl Sulinet Expressz-termék vásárlásakor 50 százalék úgymond önrészt kell vállalni. Ha valaki például korábban vett egy 60 ezer forint értékű nyomtatót vagy monitort, gyakorlatilag nem került neki semmibe, ha leírhatta az adóból. Július 1-jétől ebben az esetben már csak a fele, vagyis 30 ezer forint az adókedvezmény. Magasabb értékű vásárláskor természetesen magasabb. A sulinetes számítógép-konfigurációk 120 ezer forintnál kezdődnek, ennek felét gyakorlatilag eddig is „önrészből” fizették a vásárlók.

Fontos megemlíteni, hogy az adott éven belül több sulinetes vásárlás is összevonható, így az alkalmankénti kisebb összegű vásárlásokból is „összejöhet” a maximális adókedvezmény. A magánszemélyek által igénybe vehető adókedvezmények összege együttesen nem haladhatja meg a 60 ezer forintot. Erre azoknak kell figyelniük, akik igénybe veszik a felnőttképzési díj 30 százalékát kitevő adókedvezményt is: ez, és a sulinetes kedvezmény együtt nem lehet több 60 ezer forintnál.

Lízingben nem lehet

A változások közé tartozik, hogy újabban már nem lehet például lízing, tartós bérlet formájában hozzájutni sulinetes termékekhez (a korábbi szerződések érvényben maradnak). Áruhitellel viszont továbbra is lehet vásárolni.

Várható módosulás az akcióba bevont termékek körében is. Ezekről az üzletekben tájékozódhatnak a vevők, vagy az interneten, ahol a www.ado.sulinet.hu címen minden részletet megtudhatnak, vagy kérdéseiket elküldhetik az [email protected] e-mail címre.

Még gyér a forgalom

Megkérdeztünk több számítógépes üzletet, tapasztalták-e a Sulinet Expresszben történt változásokat. A kereskedők szinte kivétel nélkül azt mondták, a forgalomban semmi különbséget nem éreznek, a vásárlások felfutását zömmel az év vége felé várják, akárcsak tavaly. Most, az iskolakezdési időszakban más költségek soványítják a pénztárcákat.

Bosszúból ölte meg 3 éves kislányát a horrorapa
Az anyuka exhumálni szeretné a kislányt.
Kincseket őrzött a szántóföld – galéria
Közel 150 éve kutatják a csomorkányi Árpád-kori templomromot, az azt körülölelő temetőt és a 16. században elpusztult mezővárost. Most az elmúlt két évben gyűjtött leletanyag fémtárgyait restau­rálják. 
A bőrszín szülte előítéletekkel is foglalkozik a Vándorok
Hétfőn jelenik meg Barát Enikő, azaz B. E. Belle negyedik regénye, a Vándorok. Az írónő új könyve ismét olyan témákat feszeget, amelyekről az emberek nem szívesen beszélnek: a regény a családi, a közösségi és a társadalmi elvárásokkal is foglalkozik, mindezt a szentesi írónő egyedi stílusába csomagolva.
Ó, az a terasz! Avagy egy szegedi, tetőtéri luxus lakás... – fotók
A tetőtéri lakás kérdése összetett, pro és kontra sok érv felsorakoztatható. Egy biztos, ha ilyen szép, hosszanti, tágas erkély is párosul hozzá, nincs nagyon min gondolkodni. Meg kell venni! Már ha van rá épp 39,9 millió forintunk és amúgy Szegeden szeretnénk élni...
Megújult a londoni Victoria and Albert Museum Raffaellónak szentelt terme
A belépés ugyan ingyenes, de a látogatóknak időpontra kell jegyet foglalniuk.
Kihúzták a hatos lottó 18. heti nyerőszámait
Mutatjuk a nyertes számokat és a nyereményeket.