Hallgassa élőben!

Gyorsulhat a Sulinet Expressz

A kereskedők még inkább csak az érdeklődés csekély növekedését érzékelik, de véleményük szerint is a változásokkal „gyorsulhat” a Sulinet Expressz. Lényegesen megváltoztak az adókedvezményes vásárlás feltételei.

Késéssel és döcögve indult éppen egy évvel ezelőtt a Sulinet Expressz, ám aztán annyira „rákapcsolt”, hogy a vásárlási csúcs idején, karácsony előtt egynémely számítástechnikai eszközből és digitális fényképezőgépből már hiány is mutatkozott. (Utóbbit ki is vették a kedvezményezett árucikkek köréből, mondván, nem igazán oktatási célokat szolgál.)

Évi 450 ezret?

December végéig, tehát fél év alatt 17 milliárd forint értékű sulinetes terméket adtak el. A vásárlók többsége (32 százaléka) azok közül került ki, akiknek éves jövedelme 2–3,5 millió forint közötti. A programot ért bírálatok zömmel azt emelték ki, hogy éppen a rászorulók, a kis jövedelműek vannak a legkevesebben a kedvezményt igénybe vevők között. Magyar Bálint oktatási miniszter egy idei londoni konferencián azt mondta, ahhoz, hogy utolérjük a nyugat-európai országokat, hazánkban évente 450 ezer számítógépet kellene eladni…
A tapasztalatokból okulva, a társadalmi igazságosság és a már említett felzárkózás érdekében történtek változások (július 1-jétől) a Sulinet Expressz programban.

Mindenki megveheti

A leglényegesebb elem, hogy minden adózó magánszemély megvásárolhatja a sulinetes emblémával ellátott termékeket. A kedvezmény így 3,3–3,6 millió embert érinthet, a dupláját, mint korábban. (Július 1. előtt pedagógus, oktató, hallgató, felnőttoktatásban részt vevő, iskolás gyermeket nevelő szülő élhetett az adó-jóváírási lehetőséggel.)

Az évente igénybe vehető adókedvezmény marad a maximálisan 60 ezer forint, ám jövedelmi határokhoz kötötten. Teljes kedvezményre jogosult, akinek éves jövedelme nem haladja meg a 3,4 millió forintot (ez havi 280 ezer forintos bruttó fizetést jelent). E fölött sávosan változik a kedvezmény.

A jövedelem 3,4 millió forint feletti részének 10 százalékával csökken az adókedvezmény mértéke. Ha tehát valakinek a jövedelme 3,6 millió forint, a különbözet 200 ezer forint, ennek tíz százaléka 20 ezer forint, ennyivel csökken a maximális 60 ezres kedvezmény, vagyis 40 ezer vehető igénybe. Évi 4 millió forintos jövedelem esetén már nem jár kedvezmény.

Összevonható vásárlások

Új és szintén fontos elem, hogy ezentúl Sulinet Expressz-termék vásárlásakor 50 százalék úgymond önrészt kell vállalni. Ha valaki például korábban vett egy 60 ezer forint értékű nyomtatót vagy monitort, gyakorlatilag nem került neki semmibe, ha leírhatta az adóból. Július 1-jétől ebben az esetben már csak a fele, vagyis 30 ezer forint az adókedvezmény. Magasabb értékű vásárláskor természetesen magasabb. A sulinetes számítógép-konfigurációk 120 ezer forintnál kezdődnek, ennek felét gyakorlatilag eddig is „önrészből” fizették a vásárlók.

Fontos megemlíteni, hogy az adott éven belül több sulinetes vásárlás is összevonható, így az alkalmankénti kisebb összegű vásárlásokból is „összejöhet” a maximális adókedvezmény. A magánszemélyek által igénybe vehető adókedvezmények összege együttesen nem haladhatja meg a 60 ezer forintot. Erre azoknak kell figyelniük, akik igénybe veszik a felnőttképzési díj 30 százalékát kitevő adókedvezményt is: ez, és a sulinetes kedvezmény együtt nem lehet több 60 ezer forintnál.

Lízingben nem lehet

A változások közé tartozik, hogy újabban már nem lehet például lízing, tartós bérlet formájában hozzájutni sulinetes termékekhez (a korábbi szerződések érvényben maradnak). Áruhitellel viszont továbbra is lehet vásárolni.

Várható módosulás az akcióba bevont termékek körében is. Ezekről az üzletekben tájékozódhatnak a vevők, vagy az interneten, ahol a www.ado.sulinet.hu címen minden részletet megtudhatnak, vagy kérdéseiket elküldhetik az [email protected] e-mail címre.

Még gyér a forgalom

Megkérdeztünk több számítógépes üzletet, tapasztalták-e a Sulinet Expresszben történt változásokat. A kereskedők szinte kivétel nélkül azt mondták, a forgalomban semmi különbséget nem éreznek, a vásárlások felfutását zömmel az év vége felé várják, akárcsak tavaly. Most, az iskolakezdési időszakban más költségek soványítják a pénztárcákat.

Hirdetés
Ismét keresik Magyarország legvirágosabb településeit!
Soltész: megerősödtek a karitatív szervezetek
A beruházások az ország különböző területein valósultak meg annak érdekében, hogy ha baj van, minél gyorsabban elérjék a rászorulókat itthon és a határon túl
Segélyszervezet: egyre emelkedik a súlyosan alultáplált gyerekek száma Szíriában
A gazdaság a polgárháború és a nyugati szankciók következtében összeomlott.
PM-államtitkár: a jövő évi hiányszint megfelel az uniós normáknak
A járvány miatti helyreállítás igényli az 5,9 százalékos GDP-arányos hiányt, amely nem lóg ki az uniós számok közül.
Orbán Viktor: három veszély fenyegeti az országot, a népvándorlás, a járványok és Gyurcsány
A miniszterelnök nem fogta vissza magát a Fidesz-KDNP évadzáró frakcióülésén elmondott beszédében.
Karácsony beismerte, hogy hazudott egy interjúban (videó)
A baloldali főpolgármester egy külföldi tévének dicsekedett azzal, amit meg sem csinált.
Hitükről vallottak a hírességek Szegeden
Hazánk ad otthont szeptember 5. és 12. között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A katolikus világesemény népszerűsítését a bibliai 12 apostol mintájára 12 hírnök végzi országszerte.