Ország-világ

2009.03.15. 22:34

Gyurcsány: Az ünnepen merjünk örülni!

A miniszterelnök elismerte, hogy sok a gond és a baj, de a nemzeti ünnepeket leszámítva 360 nap van arra, hogy ezekkel foglalkozzunk. Rövid beszédét azzal zárta: "Örülj, Magyarország!"

Egy ünnep nem a bajokról, hanem az örömökről és a sikerekről szól, a nemzeti ünnepeken azonban mostanában kevesebb az öröm, sok a feszültség - ezt mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a fővárosi Művészetek Palotájában tartott ünnepi díszelőadáson vasárnap este. A kormányfő szerint a szabadságharc óta eltelt 161 évben, valamint az elmúlt évtizedekben, években nagyszerű dolgok történtek - onnan nézve Magyarország sikeres, szabad és független. Ezért "merjünk örülni!" - fogalmazott.

A kormányfő az utóbbi évek, évtizedek eredményei között említette a több százezer új lakást, sok százezer új autót, a megépült autópályákat, a megújult városközpontokat és azt is, hogy sok százezren tudnak elmenni külföldre nyaralni. Megemlítette a felépült Nemzeti Színházat, és a Művészetek Palotáját is, amelyet a "riválisok kezdtek el, de jó hogy megépítették, az ország gyarapodott ezekkel". Mint mondta: mindezek az eredmények a szabadság és függetlenség bizonyítékai.

Gyurcsány Ferenc a NATO-ra és az Európai Unióra utalva beszélt arról is, hogy Magyarország a világ legerősebb katonai-politikai szövetségének, valamint az európai szövetségnek teljes jogú tagja. Az 1848-as szabadságharcosok "kibújtak volna a bőrükből", ha mindezt előre látják.

A miniszterelnök elismerte, hogy sok a gond és a baj, de a nemzeti ünnepeket leszámítva 360 nap van arra, hogy ezekkel foglalkozzunk. Rövid beszédét azzal zárta: "Örülj, Magyarország!"

A beszéd után megkezdték a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díjak valamint a Márciusi Ifjak-díjak átadását. Az ünnepség még tart a Művészetek Palotájában, a Magyar Televízió és a Duna Televízió élőben közvetíti.

Címkék#Gyurcsány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában