Pragmatikus külpolitika

2021.05.30. 08:00

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként még lelkesedett Kínáért

„Magyarország a tajvani függetlenség bármely formáját ellenzi, és osztja az egy Kína elvét” – nyilatkozta akkoriban többször is a politikus, aki ma már nem győzi támadni a jelenlegi kormányt a magyar-kínai kapcsolatok intenzív építése miatt.

Chinese Premier Wen Jiabao (L) acompanies Prime Minister Gyurcsany Ferenc of the Republic of Hungary at a welcoming ceremony outside the Great Hall of the people 03 September 2007. Ferenc is on an official visit to China from September 2 to 5. AFP PHOTO/Peter PARKS (Photo by PETER PARKS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Peter Parks

Közép-Európában Magyarországnak van a legátfogóbb gazdasági és üzleti kapcsolatrendszere Kínával, mondta Gyurcsány Ferenc, amikor 2005 szeptemberében még kormányfőként a kínai Népköztársaság elnökhelyettesével és miniszterelnökével tárgyalt Pekingben, ahol kifejezték igényüket arra, hogy a kínai kereskedelmi minisztérium Magyarországon nyissa meg európai képviseletét – emlékeztet a V4NA hírügynökség cikke.

Később azt is bejelentették, hogy a magyar kormány a Kínából Magyarországra települő cégek számára könnyített vízumügyintézést vezet be. Erről akkor állapodtak meg, amikor a magyar kormányfő 2007 szeptemberében részt vett a kínai magyar évad nyitógáláján és a Sanghaji Kereskedelemfejlesztési Tanáccsal (SCPIT) közösen rendezett fórumon.

A gazdasági fórumon Kóka János akkori gazdasági és közlekedési miniszter

a sanghaji befektetők figyelmébe ajánlotta Magyarországot, mint az európai kereskedelmi és befektetési piac meghódításához kiváló hídfőállást.

A magyar „hídfőállás” kiépítését a kínai kormány is támogatta, és megállapodtak a Magyarországon épülő Kínai Márkás Termékek Központjáról is. Ennek értelmében a CBTC Kft. bérbeveszi az AsiaCenter és a China Mart épületeit, amelyek teljes mérete több mint kétszázezer négyzetméter.

A Sanghajba látogató magyar kormányfő „felvillanyozónak” és „bódítónak” nevezte sanghaji benyomásait, amikor találkozott Han Csenggel, a nagyjából 20 millió lakosú kelet-kínai óriásváros első emberével.

A tárgyalásokon azt is felvetette, hogy élénküljön a diákcsere a két ország között. Ennek keretében több ösztöndíjas diák tanulhatna Magyarországon, és

egy olyan megállapodás is körvonalazódott, hogy a kínai diákok magyarországi tanulási lehetőségéért cserébe kínai tőkéből Magyarországon építenének kollégiumot.

Gyurcsány Ferenc kínai látogatása után nagy botrányt keltett Magyarországon egy kijelentése, amelyet egy kínai lapnak adott interjúban mondott. Az akkori miniszterelnök kijelentette, hogy „Magyarország a tajvani függetlenség bármely formáját ellenzi, és osztja az egy Kína elvét.”

A kijelentésre a liberális párt, az SZDSZ ifjúsági szervezete közleményében reagált, kifejezve elégedetlenségét. Mint írták, „Magyarország a NATO- és EU-tagsággal egyúttal értékválasztást is kifejezett az emberi jogok és a demokrácia mellett, ezért az SZDSZ ifjúsági szervezete arra kéri Gyurcsány Ferencet és Göncz Kinga külügyminisztert, hogy ezt az értékválasztást a külpolitikában is bátran juttassák érvényre. A gazdasági érdekek nem írhatják felül elkötelezettségünket az alapvető szabadságjogok, így az önrendelkezés, szólásszabadság, és a gyülekezési szabadság iránt. Ezeket a jogokat jelenleg a Gyurcsány Ferenc támogatta Kínai Népköztársaság szisztematikusan megsérti”.

Gyurcsány Ferenc azonban egy évvel később is kiállt Kína mellett, amikor az olimpiai játékok miatt utazott az országba. A China Daily lapnak kifejtette, hogy „Kína és Magyarország eltérő arányai nem jelentenek gondot a két ország barátságában”.

A China Daily úgy idézte Gyurcsány Ferencet, hogy a két ország „különböző ligákban” játszik, ám a politikában a barátság nem arról szól, hogy ki a kisebb vagy a nagyobb, hanem arról, hogy a felek egyazon értékeket képviselik, megértik és segítik egymást.

A különböző országoknak megértést kell tanúsítaniuk egymás iránt, mondta az egykori miniszterelnök. Hozzátette:

„Nagyon könnyű kívülről ítélkezni azzal kapcsolatban, hogy kinek van igaza és kinek nem. Minden esetben kiderül azonban, hogy a helyzet összetettebb annál, amit korábban gondoltunk. Tisztelnünk kell egymás álláspontját és azt, hogy az egyes országok lakossága miként szeretné élni az életét”

- fogalmazott Gyurcsány az olimpia előtt Kínát ért bírálatokkal kapcsolatban.

Gyurcsány Ferenc az interjúban elismerte, hogy Kína igyekszik helyesen kezelni a kihívásokat és a globális kérdéseket, és üdvözölte az ország egyre hangsúlyosabb nemzetközi szerepvállalását. „Néhány ország aggodalommal tekint erre. Én inkább lehetőséget látok olyan új partnerek fellelésére, akikben megvan az erő és a képesség arra, hogy hozzájáruljanak egy harmonikus világhoz” – nyilatkozta Gyurcsány a lapnak.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc kínai látogatáson 2007 szeptemberében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában