Ország-világ

2009.03.10. 13:27

Gyurcsány Ferenc Moszkvában

A Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszát megépítő magyar-orosz projekt társaság létrehozásáról ír alá megállapodást kedden Moszkvában Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és Alekszej Miller, a Gazprom vezetője Gyurcsány Ferenc magyar és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök jelenlétében. <br>

A megállapodás - amelynek szövege az MFB honlapján már kedden elérhető lesz - szerint egy 50-50 százalékos MFB és Gazprom tulajdonban lévő vegyesvállalatot hoz létre a két cég - mondta el Moszkvában a kormányszóvivő. Daróczi Dávid hozzátette: a vegyesvállalat feladata lesz a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megvalósítási tanulmányának elkészítése 2009. szeptember 30-ig. A megállapodás arra is kitér, hogy a két országnak legkésőbb 2011. március 11-ig meg kell hoznia a végleges beruházási döntést a vezeték hazai megépítéséről és 2015. december 31-ig meg kell indítani az üzemeltetést is.

[namelink name="Daróczi Dávid"] hangsúlyozta, a magyar kormány továbbra is a Nabucco vezetéket tekinti fő prioritásnak, azonban nyit az Európai Unió által támogatott másik gázvezeték-projekt felé is. A kedden aláírt megállapodás egyébként a 2008. februári magyar-orosz kormányközi megállapodás következménye.

A kormányszóvivő hozzátette: [namelink name="Molnár Csaba"] energiaügyi miniszter kezdeményezi az Országgyűlés Gazdasági bizottságának összehívását, hogy tájékoztassa a testületet a kedden aláírásra kerülő dokumentumok tartalmáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában