Gyurcsány: ''Húsvét mindannyiunk számára piros betűs ünnep''

Köszöntőt intézett húsvét alkalmából a magyar polgárokhoz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő a politikai csatákat kárhoztatja, és háborítatlan húsvétot kíván.

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Fontos ünnep azoknak a más vallású vagy nem vallásos embereknek is, akik büszkén őrzik közösségük szokásait.

A húsvét mindannyiunk számára piros betűs ünnep, a világ más kultúráiban sehol föl nem lelhető népszokások sora utánozhatatlanul magyarrá teszi ezeket a tavaszi napokat. A Húsvét ugyanis a miénk, mindannyiunké, származásunktól, neveltetésünktől függetlenül.

Ünnepelnek a magyarországi zsidó közösség tagjai is. A húsvéttal idén egybeesik a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a Pészach. Zsidó honfitársaink ilyenkor az egyiptomi fogságból való szabadulás történetét elevenítik föl. Van a két ünnepnek egy fontos, közös vonása: a szabadság érzése. Húsvétkor, Pészachkor a szabadságot is ünnepeljük. A keresztények Jézus szabadító szeretetét a bűntől és a haláltól, míg a zsidók Isten szabadító erejét a szolgaságból.

Mert az ünnepnek épp ez a lényege, hogy közös. Ilyenkor mindig újra és újra megbizonyosodhatunk arról, hogy több az, ami összeköt bennünket, mint az, ami szétválaszt. Ilyenkor még a néha túlságosan hangos politikai csatározások és viták is elhalkulnak, és az ünnep fényében elhalványulnak politikai különbözőségeink is. A húsvét újabb alkalom, hogy megtanuljuk újra azt, ami valaha természetes volt: közösen ünnepelni.

Magyarországnak most talán nagyobb szüksége van a nyugodt és békés, családias ünnepre, mint a közelmúltban bármikor.

Magyarországnak szüksége van arra, hogy a húsvét az maradhasson, ami: a feltámadás, a szabadság, a tavasz, a családi együttlét ünnepe.

A Magyar Köztársaság miniszterelnökeként ezért idén nemcsak boldog, de háborítatlan húsvétot is kívánok mindannyiunknak!” – áll Gyurcsány Ferenc húsvéti köszöntőjében.