Ország-világ

2009.12.17. 13:29

H1N1: 3 hetes csecsemő halt meg tüdőgyulladásban

Egy háromhetes esztergomi csecsemő hunyt el a napokban kétoldali vérzéses tüdőgyulladásban, feltehetően a H1N1 influenza miatt - tájékoztatott a dorog-esztergomi kistérségi ÁNTSZ főorvosa.

MTI

A csecsemő és családja sem volt beoltva, a haláleset után azonban a szülők kértek saját és két nagyobb gyermekük számára H1N1 elleni vakcinát - tette hozzá Sári Katalin. Mint mondta, az egy évnél fiatalabb gyerekeket nem kaphatnak oltást, ezért kiemelten fontos, hogy csak beoltott emberekkel érintkezzenek. Az influenza lappangási ideje hosszú, ez idő alatt tünetmentes, ám fertőző a betegség.

Bár a csecsemő esetében a laboratóriumi vizsgálat negatív volt, a tünetek mellett a boncolás is megerősítette az influenza gyanúját. A laboratóriumi vizsgálatok egyébként szintén nem 100 százalékos biztonságúak - mondta el Bujdosó László, az ÁNTSZ Közép-Dunántúli regionális Intézetének főorvosa.

Komárom-Esztergom megyében további három haláleset hozható összefüggésbe az új influenzával. Az esztergomi kórházban novemberben két krónikus beteg hunyt el közvetlenül a H1N1 miatt, esetükben a halál okát a laboratóriumi vizsgálat is alátámasztotta - tette hozzá a regionális tiszti főorvos.

Negatív volt a lelete, de feltehetően ugyancsak a H1N1 miatt halt meg decemberben a tatabányai kórházban az a férfi, akinek súlyos kísérőbetegségei is voltak - tette hozzá Bujdosó László. Az elhunytak egyike sem volt beoltva.

Az ÁNTSZ dorog-esztergomi kistérségi főorvosának tájékoztatása szerint jelenleg két, a térségben élő beteget ápolnak a székesfehérvári kórház fertőző osztályán, állapotuk súlyos, lélegeztető gépen vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában