Ország-világ

2009.10.25. 01:45

H1N1: Első halálos áldozat Törökországban

Egy 29 éves fiatalember a H1N1-vírus első halálos áldozata Törökországban - jelentette be a török egészségügyi minisztérium szombaton.

MTI

A férfit egy ankarai kórházban kezelték tüdőgyulladással, és a vizsgálatok kimutatták a szervezetében az új influenzát okozó vírust.

A tárca közlése szerint eddig közel ezer fertőzöttet diagnosztizáltak az országban. A járvány miatt a hatóságok októberben elrendelték az iskolák bezárását Ankarában és az ország délkeleti térségének legnagyobb városában, Diyarbakirban.

Az új influenza elleni oltást november elején kezdik meg Törökországban. Hétfőn érkezett meg külföldről az első, 500 ezer dózist tartalmazó oltóanyagkészlet, amelyet az egészségügyi hatóságok még tesztelnek. Az állam összesen 43 millió adag vakcinát készül vásárolni, 28 millió ember ingyen juthat hozzá az oltáshoz.

Recep Akdag egészségügyi miniszter elutasította szombaton azokat a vádakat, amelyek szerint az oltóanyagot nem tesztelték megfelelően, és figyelmeztette a bírálókat, hogy eljárás indulhat ellenük a közvélemény félretájékoztatása miatt.

Osman Durmus, a török egészségügyi tárca volt vezetője kijelentette múlt héten: azok, akik elsőként kapják meg az oltást, "kísérleti nyulak" lesznek, akiken a hatóságok tesztelhetik a vakcina ártalmatlanságát, hatékonyságát, illetve a lehetséges mellékhatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában