Ország-világ

2009.10.26. 20:35

Habsburg hercegnő lesz Grúzia németországi nagykövete

Gabriela von Habsburg művészettörténész, az utolsó osztrák császár unokája lesz Grúzia Németországba akkreditált nagykövete - jelentette be hétfőn Grúzia külügyminisztériuma.

MTI

A luxemburgi születésű Gabriela von Habsburg-Lothringent nevezik ki Grúzia teljhatalmú nagykövetének - közölte Ia Maharasvili külügyi szóvivő. A kinevezési eljárás folyamatban van, jelölését hivatalosan benyújtottuk a parlamentnek - tette hozzá.

Az 53 éves Gabriela, Habsburg Ottó lánya 2001 óta a tbiliszi Művészeti Akadémia professzora és grúz állampolgársága van. Szobrászként elsősorban fémplasztikáiról ismert. Tbilisziben kőből alkotott emlékműve idézi az 2003-as "rózsás forradalmat", amellyel Miheil Szaakasvili államfő hatalomra jutott. A 2008. augusztusi grúz-orosz háború idején több grúzpárti tüntetésen részt vett.

A grúz diplomáciában nem ez az első szokatlan kinevezés. 2004-ben a grúz származású családban született Szalome Zurabisvili francia diplomatát nevezték ki külügyminiszternek. Két évvel később menesztették, jelenleg az ellenzék egyik vezéralakja.

Sokan összeráncolták homlokukat akkor is, amikor a szomszédos Örményország az idén Charles Aznavour örmény származású francia sanzonénekest nevezte ki svájci nagykövetének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában