Ország-világ

2011.07.04. 14:06

Habsburg Ottó szívét Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra

A hétfőn elhunyt Habsburg Ottó földi maradványait július 16-án, a bécsi Kapucinusok Templomában, a szívurnát, szűk családi körben, Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra.

kisalfold.hu


A hétfőn elhunyt Habsburg Ottó földi maradványait július 16-án, a bécsi Kapucinusok Templomában, a szívurnát, szűk családi körben, Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra.

Téves az a hír, hogy Pannonhalmi Főapátságban lesz a végső nyughelye Habsburg Ottónak. Itt csak a szívét helyezik örök nyugalomra – nyilatkozta portálunknak Hortobágy T. Cirill.

A főmonostori perjel kérdésünkre arról számolt be, hogy a családtól kapott értesítés szerint az utolsó magyar király, IV. Károly fiát jövő szombaton a Habsburgok hagyományos temetkezési helyén, Bécsben, a kapucinusok templomának kriptájában temetik el.

Másnap a budapesti Szent István-bazilikában szentmisét celebrálnak az elhunyt lelki üdvéért, a szívét pedig várhatóan este hét órakor szűk családi körben helyezik örök nyugalomra – tette hozzá.

A szívurna egy hagyomány a Habsburg családban, több családtagnak is helyeztek már el ilyet. "Habsburg Ottó kérése volt, hogy szívurnája Pannonhalmán legyen, mert Pannonhalma igen közel állt a szívéhez, miután bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven".

A 98 éves korában elhunyt Habsburg Ottó szívét a Pannonhalmi Bencés Főapátság bazilikájának altemplomában helyezik örök nyugalomra.

Habsburg Ottó maga döntött így; Habsburg Mihály főherceget két évvel ezelőtt bízta meg az urnahely elkészíttetésével - ismertette a perjel. Az urnahelyet az altemplom padozatának középpontjában alakították ki, azt márványlappal zárják majd le.

Habsburg Ottó és a bencések kapcsolatáról a Hortobágy T. Cirill perjel elmondta: diákkorában pannonhalmi bencés szerzetes tanárok oktatták Habsburg Ottót a magyar nyelv és a magyar történelem ismeretére, készítették fel az érettségire. Blazovich Jákó, Bánhegyi Jób és Vlasits Róbert voltak a tanárai - tette hozzá Hortobágyi Cirill.

Irántuk érzett háláját rótta le Habsburg Ottó azzal, hogy 1990-ben, nem sokkal a rendszerváltás után, inkognitóban ellátogatott a Pannonhalmi Főapátságba és a kriptában virágot helyezett el volt tanárai sírjára. A bencésekhez fűződő bensőséges kapcsolatát jelezte többszöri pannonhalmi látogatása, továbbá az is, hogy tiszteletbeli elnökségi tagja volt a Bencés Diákszövetségnek - mondta Hortobágyi Cirill.

Rövidhír

Korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem a Pannonhalmi Apátságban  temetik el Habsburg Ottót - értesült portálunk.

Az apátságban csak a szívét helyezik örök nyugalomra.

Korábban:

A Pannonhalmi Apátságban helyezik örök nyugalomra a 98 éves korában elhunyt Habsburg Ottót - közölte Habsburg Györgynek, az elhunyt fiának  titkársága hétfőn az MTI-vel.  

A közlemény szerint Habsburg Ottó lelki üdvéért a szentmisét  a budapesti Szent István-bazilikában celebrálják július 17-én.  

A temetést a Pannonhalmi Apátságban szűk családi körben tartják  - áll a közleményben.   

Mint írták: Habsburg Ottó hétfőn hajnali 3 óra 25 perckor pöckingi otthonában, családja körében tért örök nyugalomra.


Előzmények:

Az RTL Híradó úgy tudja, hogy Habsburg Ottó szívét Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra.

A politikust, közírót sok szál kötötte a kisalföldi városhoz, diákként ugyanis spanyolországi száműzetése során pannonhalmi bencés szerzetes tanárok kalauzolták "hittel és szeretettel" – többek között – a magyar nyelv kincsestárában, s készítették fel az érettségire. 2002-es pannonhalmi látogatása során hálásan emlegette az egykori emlékeit.

Habsburg Ottónak osztrák, magyar, német valamint horvát állampolgársága is volt, és magyarul is tökéletesen beszélt. Legkisebb fia, György Magyarországon, Sóskúton él, és a magyar Vöröskereszt elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában