Ország-világ

2019.04.07. 13:36

Haftár tábornok 70 fegyveresét fogták el Tripoliban

A Líbia keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftár tábornok mintegy 70 fegyveresét fogták el szombaton a nemzetközileg elismert egységkormányhoz hű erők a tripoli nemzetközi repülőtér közelében.

MTI

A Líbia keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftár tábornok mintegy 70 fegyveresét fogták el szombaton a nemzetközileg elismert egységkormányhoz hű erők a tripoli nemzetközi repülőtér közelében - közölte Twitter-oldalán vasárnap a Libya Observer című angol nyelvű líbiai napilap.


Haftár tábornok Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök, egyik miniszterével ellentmondásban, továbbra is azt állítja, hogy az ő erői ellenőrzik a városközponttól mintegy 25 kilométerre fekvő, 2014 óta zárva tartó repülőteret.


A líbiai elnöki tanács közben szombaton bekérette Béatrice du Hellent, Franciaország Tripoli nagykövetét, hogy hivatalosan tiltakozzon amiatt, hogy Párizs támogatja a Haftár tábornok vezette fegyveres csoportok Tripoli elleni támadását - írta a Libya Observer, egy névtelenséget kérő kormányilletékesre hivatkozva.


A kormányilletékes azzal vádolta meg Franciaországot, hogy oroszlánrészt akar az ország kőolajkincse feletti ellenőrzésből, ezért szítja Haftár támogatásával a nyugat-líbiai harcokat.


Az ország keleti részét uraló Halifa Haftár tábornok erői csütörtökön indultak Tripoli ellen, ahol a nemzetközi segítséggel felállított egységkormány működik. Haftár közölte, hogy megtisztítja az országot a "terroristáktól és zsoldosoktól".


Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után az ország gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt.

Címkék#Líbia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában