Ország-világ

2016.10.11. 12:51

Haitinek jelentős nemzetközi segítségre van szüksége a Matthew hurrikán után

Haitinek égető szüksége van a nemzetközi közösség nagyszabású segítségére a Matthew hurrikán által okozott károk helyreállításához - hívta fel a figyelmet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn.

Legalább 1,4 millió embernek azonnali segítségre van szüksége, több mint 300 oktatási intézmény megrongálódott, és számos ültetvényt, illetve élelmiszerraktárt megsemmisített a vihar - jelezte Ban újságírók előtt.


Az ENSZ a következő három hónap során 120 millió dollárt (csaknem 33 milliárd forintot) szeretne összegyűjteni a karibi térség legszegényebb országának számító Haiti részére.


"Néhány települést szinte teljesen eltörölt a föld színéről a vihar" - mondta a főtitkár. "A számok és a szükségletek növekedhetnek, ahogy az érintett térségek újra hozzáférhetővé válnak."


A haiti hatóságok legfrissebb értesülései szerint a Matthew-t kísérő időjárási jelenségek miatt legalább 372-en vesztették életüket a karibi országban, más összesítés szerint mintegy ezer ember halt meg a térség legszegényebb országában.


Az ENSZ gyermekjogi szervezete (UNICEF) úgy tudja, hogy 100 ezer haiti diák oktatása került veszélybe a hurrikán okozta károk miatt. Az UNICEF rögtönzött tantermekben igyekszik biztosítani az oktatás folyamatosságát.


A Saffir-Simpson ötfokú hurrikánskálán 4-es erősségű Matthew október 4-én érte el Haiti partjait, központjában óránkénti 230 kilométeres sebességű széllel. Az ENSZ humanitárius tevékenységét koordináló Stephen O'Brien szerint a jelenlegi a legkomolyabb humanitárius válsághelyzet Haitin a több mint 200 ezer emberéletet követelő, pusztító erejű 2010-es földrengés óta.

Címkék#Haiti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában