Ország-világ

2012.08.25. 22:29

Hajdu János: a világ egyik leggyorsabb alakulata a TEK

A világ egyik leggyorsabb alakulata a magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) a szervezet főigazgatója szerint.

MTI

Hajdu János egy szombati kőszegi rendezvényen hangsúlyozta, hogy az általuk védett két közjogi méltóság, az államfő és a miniszterelnök is elégedett a munkájukkal. A főigazgató beszélt arról is, hogy Magyarországon "meglehetősen erőre kapott a szélsőjobboldal".

Hajdu János a Tranzit - Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvényen a TEK 2010-es megalakulása előtti elnöki személyvédelmet jellemezve azt mondta: a teszteken ötből négy szituációban "elveszítették az elnököt", vagyis "ennyire voltak felkészültek az ezt megelőző miniszterelnököt védő személyvédők". Megjegyezte, hogy amikor a TEK átvette Orbán Viktor védelmét, sem mentőtiszt, de még egészségügyi felszerelés sem volt az egységben. "Ma azért ez egy kicsit másképp működik, ezek a fiúk (...) ma valóban a világ élvonalbeli személybiztosítóihoz tartoznak" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a TEK által védett két közjogi méltóság, Orbán Viktor és Áder János is elégedett a személyvédőkkel.

A csaknem ezer embert foglalkoztató TEK munkájáról elmondta: ma már nem ritka a napi két-három művelet sem, és eddig hibátlanul teljesítettek.
A kommandósokat az öli meg, ha nincs munkájuk - fogalmazott Hajdu János, aki kiemelte: a TEK az egyik leggyorsabb alakulat a világon, a terrorelhárítók riasztása és indulása között éjjel-nappal mindössze néhány perc telik el, amivel kiemelt biztonságot tudnak nyújtani. Ehhez a gyorsasághoz nem kellett pénz - fűzte hozzá.

A statisztikákra kitérve közölte: a műveleti egységeknek az elmúlt két évben több mint kétszáz éles műveletük volt, vagyis amikor elfogás is történt. A hírszerzési egység mutatóiról a főigazgató nem adhatott tájékoztatást.

"Rengeteg pénzt teszek abba, hogy tanuljanak (a TEK-esek), hogy külföldi kiképzésekre menjenek, hogy külföldi kiképzők jöjjenek Magyarországra, minél több ismeretet szerezzenek meg a szakma jelenlegi világszínvonalon történő ellátásáról, és minél jobbak legyenek a védőfelszerelések" - sorolta, majd azzal folytatta, hogy a magyar terrorelhárítók a világ legbiztonságosabb eszközeit használhatják, ami megkönnyíti a munkájukat, és "nagyon sokat tudok ahhoz hozzátenni, hogy este mindenki hazamenjen a családjához". Utóbbival kapcsolatban megjegyezte ugyanakkor: biztos, hogy ez nem lesz mindig így, mert ilyen sok műveletnél "lehetnek problémák", de "ha tetszik valakinek, ha nem, akkor is a legjobb felszerelést fogják megkapni". Elmondta, a TEK esetében 10-13 milliárd forintos költségvetésről kell beszélni, amelyből nyolcmilliárd bérköltség. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy egymilliárd forintot "termelnek vissza a rendszerbe" azzal, hogy nem 28 kommandót üzemeltetnek Magyarországon - mint korábban -, hanem csak egyet, 13 osztállyal.

Arra a felvetésre, hogy vannak, akik Orbán Viktor miniszterelnök "magánhadseregének" nevezik a TEK-et, Hajdu János úgy reagált: nem igazán érdekli, hogy Magyarországon néhány középszerű politikus mit gondol a Terrorelhárítási Központról, az azonban igen, hogy a világ vezető titkosszolgálatai hogyan vélekednek a magyar terrorelhárítókról, az eredményeket pedig a világ egyetlen pontján sem vitatják.

A főigazgató az ország belső, de kezelhető problémájaként említette, hogy "meglehetősen erőre kapott a szélsőjobboldal". Példaként hozta, hogy a Jobbik bejutott a parlamentbe, és több más szélsőséges jobboldali szervezet is alakul. Kijelentette ugyanakkor, hogy ma nincsenek Magyarországon olyan fegyveres csoportok, amelyek olyan problémákat tudnának okozni, amelyekkel kormányok lennének megdönthetők, vagy amelyek emberéleteket követelhetnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában