Ország-világ

2015.11.16. 19:11

Halálhoz is vezethet

Az alkohol mértéktelen fogyasztásában eddig is élen járt Magyarország európai viszonylatban, de a legújabb statisztikai adatok szerint az utóbbi négy évben a mérgezéses esetek száma drámai mértékben megnőtt. Gróf Róza addiktológiai konzultáns szerint amíg nem jut el a szerhasználó a mélypontig, nem akar leszokni.

Balmaz Ágnes

Részegség vagy mérgezés, nem mindegy


A szervezet funkciói egy részegségnél károsodnak, csökken a hatékonyságuk, a beszéd- vagy mozgásképesség stabilitása meginog, a gátlásközpont lebénul. A mérgezés ennél komolyabb, alapvető életfunkciók is lebénulhatnak, szívaritmia alakulhat ki, tudatvesztés és gyors halál – int óvatosságra és mértékletességre az addiktológiai konzultáns.

Alapvető életfunkcióink bénulhatnak le egy alkoholmérgezéses állapotban. – Nem kell ahhoz alkoholistának lenni, hogy valaki toxikus (mérgezéses) állapotba kerüljön – mondta [namelink name="Gróf Róza"], a szegedi Arany Klinika addiktológiai konzultánsa –, de nem is egy görbe éjszaka juttatja odáig az alkoholfogyasztót, hogy gyakorlatilag kómába essen. A mérgezéses esetek többségében valószínű, hogy nagy mértékben, rendszeresen fogyaszt alkoholt az illető.


Elveszett stabilitás


Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) statisztikája szerint míg öt éve 17 ezer alatti volt a mérgezéses kórházi bejelentések száma, addig tavaly 24 ezernél több. „Mértéktelen ivás miatt tavaly majdnem hét és fél ezren kerültek kórházba, ebből öten nem élték túl a mérgezést" – írta a HVG.


 A szakember szerint a rendszerváltást követő folyamatok egy komoly, akár szenvedélybetegségbe torkolló hullámot indítottak el. Az addig fix megélhetésű középosztály elveszítette társadalmi stabilitását. Másrészt a mai követelményrendszer azt hangsúlyozza, „légy mindig topon, mindenütt légy jelen, légy első, arra születtél, hogy nyerj".


Érték nélküli társadalom


Az emberek rövid időre tudnak kikapcsolni, erre alkalmas az alkohol: lazítani ma, holnap, és újra meg újra, majd onnan néhány lépés a függőség. A probléma már az egyre fiatalabb generációkat is érinti.


– A mostani fiatal generáció nem tudja, mi az érték: a munka nem az, mert nem tudnak megélni belőle, a szerelem, a család sem: lecserélni valakit, aki például alkoholizmussal küzd, sokkal könnyebb, mint segíteni rajta – ad társadalmi bepillantást a szakember.


Kijózanodás után


Ha kómaszerű állapotban lévő ittas embert látunk, azonnal mentőt kell hívni. Az ilyen embereket Szegeden a 2-es kórházban detoxikálják, méregtelenítik. A lényeg a megfelelő ásványianyag- és folyadékpótlás. Ezt követően, esetleges elvonókúra csak a beteg beleegyezésével történhet az addiktológiai osztályon. A szervezet a hirtelen megvont alkohol hatását megbosszulhatja (testi tünetek, epilepsziás roham, merevgörcsös állapot, hallucinációk, önbántás), ezért csak orvosi felügyelet mellett tanácsos hirtelen leállni a rendszeres és mértéktelen ivással.


A fiatalok éppen a kontrollt nem bírják elviselni, ezért a legjobb, amit egy szülő tehet, ha gyermeke az alkohol fogságába kerül, hogy megvárja, amíg a fiatal eljut a saját mélypontjára. Minél tovább támogatják a szülők a fiatal ivását, annál jobban elodázzák a változást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában