Ország-világ

2016.07.17. 15:01

Hamarosan kiderül, mennyi pént kap az IMF-től Ukrajna

Vasárnap születik döntés arról, mennyit folyósítanak abból az 1,7 milliárd dollárból, ami idén esedékes a tavaly megkötött hitelszerződés keretében.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa júliusban dönt arról, hogy mekkora összeget folyósít Ukrajnának abból az 1,7 milliárd dollárból, ami idén esedékes a tavaly megkötött hitelszerződés keretében - közölte az IMF sajtóosztálya a TASZSZ orosz hírügynökség megkeresésére.

Előzőleg Valerija Hontareva ukrán jegybanki elnök azt mondta, hogy Kijev 1 milliárd dollárnyi kölcsönrészlet folyósítását várja. Ez kevesebb, mint az idei évre tervezett 1,7 milliárd dollár, és máris napvilágra kerültek olyan vélemények, hogy Ukrajna elesik az idén esedékes kölcsönösszeg egy részétől. Mások szerint inkább arról van szó, hogy a tervezett egy összeg helyett két részletben kapja meg Kijev a hitelrészletet, a második részletet valamikor ősszel.

Olekszandr Daniljuk ukrán pénzügyminiszter, aki azután, hogy a napokban befejeződött az IMF képviselőivel a harmadik hitelrészletről az egyeztetés, azt mondta, hogy "sajnálatos módon nem sikerült minden várt törvényt időre elfogadni".

Az IMF 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajna számára, amelyet négy éven át több részletben tervez folyósítani. A kölcsön első részletét - 5 milliárd dollárt - 2015. március 13-án, a második részletet - 1,7 milliárd dollárt - augusztus 4-én kapta meg Kijev.

Címkék#Ukrajna#imf

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában