Harisnyakultusz

Kevés olyan kegyes darab van a divat világában, mint a harisnya. Olyan szexis, amilyennek tűnik.

És éppúgy  hódólnak neki a nők, mint a férfiak. A huszadik század elején egyetlen harisnyakereskedő sem tudta volna elképzelni az anyagok és minták kavalakdját, ami ma egy boltbalépőt fogad.

Yves Saint Laurent robbantotta be a fehérmenűk világába a harisnyát és a mítoszból kultuszt tett. A tisztességes lányok rafinálttá, a a rafináltak sikkessé változnak. Egy tapasztalt férfi számára pedig a nő harisnyája olyan mint egy névjegy: hangulatot, jellemet, stílust és vágyat üzen.

Mániákus ragaszkodás

Nem véletlen, hogy a hölgyek a legvégsőkig ragaszkodnak ahhoz, hogy lábukat öltöztessék. Európában, ahol a háború már korábban elkezdődött, a nők csak a harcok befejeztével ismerhették meg a nejlon kényelmét. A II. világháború alatt a nejlongyártás a hadiipar szolgálatában állt, s a nők make-upot kényszerültek használni lábaik kidekorálásához, szemöldökceruzájukkal hátul csíkot rajzolva. Amikor a háború 1945-ben véget ért, a nejlon ismét visszakerült az üzletekbe, de nem elég gyorsan. New Yorkban a Macy’s nagyáruházban az egész 50.000 darabból álló készlet elfogyott hat óra leforgása alatt. Pittsburgh-ben 40.000 nő állt egész éjjel az esőben egy pici harisnyabolt előtt, hogy nejlonárut vásárolhasson.

Fogadd meg!

A harisnyák vastagságát den-számmal különböztetik meg, minél kisebb ez a szám, annál vékonyabb harisnyáról van szó. Vastagabb, téliesen meleg ruhadarabokhoz a 20 és a 60 den közötti harisnyanadrágok között található meg a ruha szövetéhez illő harisnya.
A Lycra rugalmas szál, az ezzel dúsított elasztikus harisnya nemcsak fedi, formálja is a lábat, nem ráncosodik, hanem követi a láb vonalát.

Örök praktikum

Évről évre egyre változatosabb színű és mintájú harisnyákkal rukkolnak elő a gyártók. A formás lábon bármelyik változat jól mutat, de más esetben sem kell száműzni a különleges darabokat. A trükkökkel élni kell.

Amennyiben túl vékonyak a lábak, a világosabb színűek és nagyobb mintásak közül válogassanak, ha erősebb, a sötétebb tónusok és az apróbb díszítések korrigálnak optiaikag. Egy-egy eltalált darab amellett, hogy öltözteti a lábat, előnyösen formálhatja is.

Minden nő rémálma: egy-két másodperccel azután, hogy kibontotta a vadonatúj harisnyanadrágot, már dobhatja is a szemétbe. Szakítja a köröm, de a rossz méret is kíméletlenül elbánhat vele. A harisnya tartóssága a kíméletes bánásmód. És a minőség mindig kifizetődik.

Tudta?

Anglia királynője, I. Erzsébet már 1966-ban kapott „egy fekete kötött selyemharisnyát újévi ajándékként„ a fő-selyemfelelős Montague udverhölgytől, mire kijelentette: „Ezután nem viselek más anyagból készült harisnyát!„

Csak a saját testméretnek pontosan megfelelő harisnya nyújthatja a „második bőr” illúzióját. A túl kicsi hamarabb felszalad, a túl nagy bokában ráncolódik.
Harisnyához csak ápolt, sima kézzel, hibátlan kéz- és lábkörömmel érdemes közelíteni. Az érdes sarok is tönkreteszi a harisnyát.
Az új darabot felvétel előtt mindig öblítsük át, így tartósabb, és nem vonzza elektromosan a szoknya bélését, a nadrág szárát.