Ország-világ

2010.10.22. 11:37

Harminchatra nőtt a Megi tájfun áldozatainak száma a Fülöp-szigeteken

Manila/Tajpej/Hongkong - Legkevesebb 36 ember vesztette életét a Fülöp-szigeteken átvonuló Megi tájfun következtében - közölte pénteken a kormány és a vöröskereszt.

A trópusi ciklon még hétfőn érte el a délkelet-ázsiai országot, és elsősorban annak északi részén, Luzon szigetén végzett hatalmas pusztítást.

Már több mint 32 ezer embert kellett menedékközpontban elhelyezni, s az eddigi adatok szerint az anyagi kár értéke meghaladja a 125 millió eurót. A Fülöp-szigeteken legutóbb 2006-ban csapott le hasonló erősségű tájfun: a Durian nevű trópusi vihar 1200 ember halálát okozta.

Közben a Megi által hozott viharos esőzések miatt Tajvan északkeleti részén, Tajpejtől 150 kilométerrel délkeletre sziklaomlás történt, amely elbarikádozott egy tengerparti utat, és mintegy 400 autóst tartóztatott fel. A védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy katonákat vezényelt a helyszínre, akik megpróbálják eltávolítani az útakadályt.

A központi meteorológiai szolgálat jelentése szerint Tajvanon csütörtökön rekordmennyiségű, mintegy 1000 milliméter csapadék esett. Az erős széllökések által felkorbácsolt hullámok miatt Kaohsziungban lezárták Tajvan legjelentősebb kikötőjét.

A tájfun következtében csütörtökön 150 ezer embert költöztettek el otthonából a délkelet-kínai Fucsien (Fujian) tartomány parti területeiről, ahol péntekre már gyengült a széllökések ereje.

Minden év második felében a Fülöp-szigeteken, Tajvanon, Kínában, valamint Japánban rendszeresek a tájfunok, amelyek a Csendes-óceán és a Dél-kínai-tenger meleg vizei felett keletkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában