Ország-világ

2011.08.19. 09:15

Háromdimenziós felvételek az ˝agyatlan˝ múmiáról

Az "agyatlan" múmia háromdimenziós felvételeit készíttette el Smithsonian Természettudományi Múzeum CT-szkenner segítségével. <br>

A képek az intézmény Síron túli élet az ókori Egyiptomban című kiállításának honlapján szerepelnek majd. A tárlat bemutatja az óegyiptomiak életét, hitvilágát, valamint azt, hogy a temetkezési szokásokból miként lehet következtetni a korabeli kulturális életre.

A Smithsonian Intézet az 1950-es években kapta a 2500 éves múmiát, amelyről a mostani vizsgálatokig vajmi keveset tudtak - olvasható a LiveScience (http://www.livescience.com) tudományos hírportálon.

Az új felvételeknek köszönhetően viszont kiderült, hogy egy magas rangú férfiról van szó, a mumifikálási eljárás során ugyanis, miután eltávolították az elhunyt agyát és belső szerveit, helyüket szorosan összetekert lenvászonpólyákkal tömték ki. Ezt az eljárást kizárólag az elit tagjainak balzsamozásakor alkalmazták.

A férfi valamikor a XX. és a XXVI. dinasztiák uralkodása idején élt Alsó-Egyiptomban. A negyvenes éveiben távozott az élők sorából, ami az ókori Egyiptomban meglehetősen magas kornak számított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában