Hasogdzsi-ügy - Az amerikai szenátus a szaúdi trónörököst tette felelőssé a gyilkosságért

Az amerikai szenátus határozatában Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörököst tette felelőssé a hazája isztambuli főkonzulátusán október elején meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi kormánykritikus újságíró haláláért.

Az egyhangúlag elfogadott határozatban a felsóház felszólította a szaúd-arábiai kormányt, hogy “biztosítsa a felelősök megfelelő elszámoltathatóságát”.
    
A szaúdi trónörököst elítélő határozatot Bob Corker, Tennessee állam republikánus szenátora, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke és Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője terjesztette be. McConnell szerint a határozat világos és egyértelmű üzenet arról, hogy mit gondolnak a szenátorok az ügyről.
    
Az amerikai felsőház helyi idő szerint csütörtök délután két határozatot fogadott el Szaúd-Arábiáról. Az említetten kívül kétpárti határozatot fogadtak el arról, hogy a kormányzat megvonja a jemeni háborúban nyújtott amerikai logisztikai segítséget a Szaúd-Arábia vezette arab koalíciótól.
    
Mike Lee, Utah állam republikánus szenátora szerint Hasogdzsi halála ráirányította a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokat belerángatták jemeni polgárháborúba, és ezentúl nem kellene olyan “buzgón” követni Rijádot.
    
Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi: bár a határozatok nagyrészt jelképesek – mivel nem tudni, hogy az alsóház egyáltalán foglalkozni fog-e velük -, a szenátus döntésével szemlátomást rajta akarja tartani a szemét a kormányzat külpolitikáján és a Szaúd-Arábiával fenntartott kapcsolatán.
    
Miközben egyre valószínűbbé vált, hogy a szenátus elfogadja a határozatokat, a Trump-kormányzat az alsóházba küldte Mike Pompeo külügy- és James Mattis védelmi minisztert, hogy figyelmeztessék a képviselőket a kárra, amelyet a szaúdi-amerikai kapcsolatoknak okozhatnak.
    
A szenátorokat feldühítette, hogy a miniszterek elutasították az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) azon megállapítását, amely szerint a szaúdi trónörökös rendelte el Hasogdzsi meggyilkolását. Gina Haspel, a CIA igazgatója szerdán zárt körben tájékoztatta az amerikai képviselőház vezetőit Hasogdzsi meggyilkolásának részleteiről.
    
Donald Trump amerikai elnök vonakodik elítélni a szaúdi trónörököst. Egy kijelentése szerint az Egyesült Államok “állhatatos szövetségese kíván maradni” Szaúd-Arábiának, nem áll szándékában felmondani a Rijáddal kötött több milliárd dollár értékű fegyvereladási megállapodásokat, és hálás a szaúdiaknak, hogy alacsonyan tartják az olajárakat.
    
Az amerikai elnök érveit mind Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor, mind Bob Menendez, a szenátus külügyi bizottságának magas rangú demokrata tagja elutasította. Menendez szerint a gazdasági aggályok nem írhatják felül az emberi jogokat, és az Egyesült Államoknak “globális üzenetet kell küldenie arról: nem tűri el a büntetlen gyilkosságot”.
    
A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg az isztambuli főkonzulátuson, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment. Menyasszonya, Hatice Cengiz órákig várakozott rá a konzulátus előtt, majd értesítette eltűnéséről a török hatóságokat.
    
Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.
    
Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd az ügy miatt fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt egy “dulakodás közben”. Ankara állításával szemben a szaúdi vádirat szerint Hasogdzsival nem előre kitervelten végeztek.
    
Török tisztségviselők múlt heti közlése szerint az isztambuli főügyészség arra a következtetésre jutott: “erős a gyanúja”, hogy Szaúd al-Kahtáni, Szalmán egy vezető tanácsadója, és Ahmed al-Aszíri, a külföldi hírszerzés volt vezetőhelyettese is Hasogdzsi meggyilkolásának kitervelői között voltak. Szaúd-Arábia szerint a trónörökös nem tudott előzetesen a gyilkosságról.

Rendhagyó módon kérte meg szerelme kezét a rendőr (videó)
Kollégái segítségét kérte az akcióhoz.
Az USA az elmúlt 25 év legnagyobb hadgyakorlatára készül Európában
37 ezer katonát mozgósítanak majd, tíz európai ország részvételével.
Ezekre figyeljen, ha csomagot küld karácsonyra!
Néhány dolgot érdemes megfogadni, hogy épségben érkezzen meg az ajándék.
Az Európai Bizottság halasztást kért a kisebbségek ügyében
Több mint 1 millió ember írta alá a kezdeményezést, amely célja, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek védelme a jelenleginél jóval nagyobb hangsúlyt kapjon.
Okostelefonra készített úti segédlettel próbálkoznak a migránsok
Térképeket és videókat is kapnak.
Két Netflix-film gyűjtötte a legtöbb jelölést a díjra
Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza és a Noah Baumbach Házassági történet című drámája.