Ország-világ

2015.01.26. 18:53

Hepatitisjárvány van Miskolcon?

A Jobbik szerint már tömegesen fertőződnek meg emberek hepatitis A vírussal Miskolcon.

Hepatitisjárvány van Miskolcon - állította Pakusza Zoltán, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselője hétfői sajtótájékoztatóján. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerve keddre ígért tájékoztatást az MTI-nek.

Pakusza Zoltán közlése szerint míg 2013-ban nyolc, addig 2014-ben már százhetvenkilenc ember fertőződött meg Miskolcon a fertőző májgyulladást okozó hepatitis A vírussal, a megbetegedések száma 2014 júliusától vált tömegessé.

Azt mondta: 2014 szeptemberében huszonkilenc, októberben negyvenöt, novemberben pedig 56 megbetegedést regisztráltak. Ezek alapján tizenegy közintézményben - iskolákban, óvodákban - csaknem 2000 embert oltottak be.

Pakusza Zoltán közölte: amennyiben Miskolc orvos végzettségű polgármestere nem ismerte fel, hogy járvány van, "miközben egy országos hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy ismeri a decemberi adatokat, az ugyanúgy az alkalmatlanságát bizonyítja, mint ha felismerte a járvány tényét, ám szándékosan elhallgatta".

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól az MTI úgy értesült: valóban megszaporodott a hepatitis A vírussal megbetegedettek száma Miskolcon, részletes tájékoztatást keddre ígértek.

Az múlt novemberi adatok szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 466 beteget, főleg 14 év alatti gyerekeket kezeltek kórházban fertőző májgyulladással, míg az elmúlt év hasonló időszakában hatvanat,

A hepatitis A szabályos időközökben, 7-10 évente nagyobb számú megbetegedést okoz, jelentős mértékű csökkenéséhez két-három év szükséges. A hepatitis A vírus széklettel, szennyezett kézzel, szennyezett tárgyakkal, szennyezett étellel-itallal terjed, a fertőzés terjedése az alapvető higiénés szabályok betartásával, lényegében étkezés előtti, WC-használat előtti és utáni alapos, folyó vizes, szappanos kézmosással megelőzhető.

Oltóanyagból nincs hiány, a népegészségügyi hatóság megtette a fertőzés továbbterjedésének megelőzésére a szükséges intézkedéseket - közölte korábban a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vezetője.

Címkék#járvány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában