Segélyszervezetek a vírus ellen

2020.03.24. 16:13

Herczegh Anita: nagyobb a baj, mint bármikor, ez az összefogás ideje

A koronavírus-járvány idején most nagyobb a baj, mint eddig bármikor, ezért a mostani időszak az összefogás, az összekapaszkodás ideje – mondta a köztársasági elnök felesége újságírók előtt kedden Budapesten.

Budapest, 2020. március 24. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége felpróbál egy védõmaszkot a hazai segélyszervezetek önkénteseinek készült igazolványok bemutatóján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjában 2020. március 24-én. A koronavírus-járvány idején az okmányokat a visszaélések megakadályozása érdekében használják. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Herczegh Anita a Magyar Máltai Szeretetszolgálat központjában tartott sajtótájékoztatón köszönetet mondott a máltaiak mellett a Baptista Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek, akik eddig is sokat tettek a rászorulók megsegítéséért.

Hangsúlyozta: e szervezetek önkéntesei mindent megtesznek azért, hogy a segítség mindenhová eljusson.

A köztársasági elnök felesége azt mondta,

sajnos vannak, akik visszaélnek az emberek bizalmával, ezért bemutatta azt az igazolókártyát, amellyel e szervezetek önkéntesei keresik fel a segítséget kérőket.

Hozzátette: az igazolványon olvasható telefonszámon a nap 24 órájában ellenőrizhető annak hitelessége.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége a hazai segélyszervezetek önkénteseinek készült igazolvánnyal a kezében
Fotó: Mónus Márton / MTI

Arra hívta fel a figyelmet: a segítő szervezetek munkájuk hatékonysága érdekében döntöttek arról, hogy összehangolják tevékenységüket.

Az ország minden részére eljut a segítség

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke ismertette a veszélyhelyzet kihirdetése után megkezdett munkájukat.

Ezek között említette, hogy

újraindították az 1357-es adományvonalat, továbbá a 11711711-22222222 számlaszámot is, amelyen a karitatív szervezetek munkáját lehet pénzfelajánlással támogatni.

Emlékeztetett arra, hogy a hat legnagyobb segítő szervezet alkotja a Karitatív Tanácsot, amelynek tagjai összehangolják tevékenységüket, hogy az ország minden részére eljusson a megfelelő segítség.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke (b-j) a hazai segélyszervezetek önkénteseinek készült igazolványok bemutatóján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjában.
Fotó: Mónus Márton / MTI

Mikulásként fognak segíteni

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke is az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Közölte, a karitatív szervezetek vezetői is ezt az egységet kívánták demonstrálni a közös gyűjtés indításával, valamint azzal, hogy közös igazolványt állítanak ki a visszaélések visszaszorítására. Eddig 1200 önkéntesigazolványt adtak ki, szervezetenként kétszázat – mondta az ügyvezető alelnök, hozzátéve,

az igazolvány az adott szeretetszolgálat által kiállított, névre szóló megbízólevéllel együtt érvényes.

Úgy fogalmazott, a máltaiak önkéntesei „Szent Miklósként, Mikulásként” fognak tevékenykedni. Leteszik az adományt az ajtó elé, majd találkozás nélkül gyorsan eltűnnek – mondta, hangsúlyozva, hogy most ez a fajta távolról segítő viselkedés az elvárható.

Borítókép: Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége felpróbál egy védőmaszkot a hazai segélyszervezetek önkénteseinek készült igazolványok bemutatóján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjában március 24-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában