Hét évtized legendás barátsága

A csornai Böröcz Józsefné és Szűcs Jánosné barátsága egy év híján 70 éve tart. Ez idő alatt haragban sosem voltak, ahol tudták, segítették egymást. Előfordult ugyan, hogy barátságuk fonala elvékonyodott, de sosem szakadt el. Néhány éve különös ígéretet is tettek egymásnak.

A csornai Böröcz Józsefné Terus néni és Szűcs Jánosné Margit néni idén ünneplik hetvenharmadik születésnapjukat, barátságuk pedig 69 évvel ezelőtt kezdődött. Szüleik is közeli kapcsolatban álltak, így nem véletlen, hogy a mindössze négy nap eltéréssel született gyerekek már háromévesen együtt játszottak, együtt élték át a gyermekkori élményeket.
Szoros barátságuk talán annak is köszönhető, hogy Terus néni egyke volt, Margit néni és testvére közt pedig nagy volt a korkülönbség. Testvéri szeretettel ragaszkodnak egymáshoz, és ma is csak „tesónak” szólítják egymást. Együtt jártak óvodába, iskolába, sőt, még azonos munkahelyen is dolgoztak Margit néninek köszönhetően, hiszen ő segített munkát szerezni barátnőjének.
A házasságkötésük után kevesebb idejük jutott a barátságra, hiszen a gyereknevelés mindkettejüket lefoglalta, de akkor sem feledkeztek meg egymásról. A név- és születésnapokat mindig számon tartották és tartják ma is, mindig meglepik egymást egy képeslappal, egy csokor virággal.
„ Margit minden névnapjára rózsát kap tőlem, olyat, amit a saját kertemben nevelek” – mondta Terus néni, mire Margit néni rögtön hozzátette: „És mindig a legszebbet adja nekem. Ennél nagyobb ajándék nem kell az embernek.”
Egy alkalommal, éppen Margit néni névnapján egy különös, megható ígéretet is tett egymásnak a két barátnő. „1994 nyarán egy este sokat beszélgettünk, többek között az elmúlásról is. Akkor Terus ezt mondta: »Egy kérésem lenne hozzád. Ha meghallod, hogy halálos beteg vagyok, gyere el a betegágyamhoz, gyújtsál szentelt gyertyát és imádkozz mellettem.« »De nem tudhatjuk, hogy melyikünk megy el előbb« – mondtam én. Ekkor egyezséget kötöttünk. »Ha én távozok el előbb, akkor te jössz, ha te, én leszek ott melletted. Ez az egyezség Isten csillagos ege alatt megköttetett, amit ember meg nem változtathat«” – elevenítette fel a történteket Margit néni.
Ahogy régen, úgy ma sincsenek együtt sülve-főve, de ha idejük engedi, felkeresik egymást, telefonon pedig szinte mindennap beszélnek. Ha találkoznak, szívesen elevenítik fel a gyerekkori emlékeket, közös élményeket, kirándulásokat, szívesen olvasgatnak verseket, énekelgetnek, és jó kedélyüknek köszönhetően egy kis tréfálkozásra is mindig kaphatóak.
Elmondásuk szerint harag, irigység a hetven év alatt sosem volt köztük. „Barátságunk titka talán az lehet, hogy nagyon odafigyelünk egymásra, mindent megosztunk a másikkal, önzetlenül, érdek nélkül. Ha egyikünk boldog, a másik vele együtt örül. Ha bánatom van, érzem, hogy Margit akkor is mellettem áll. Együtt sírunk, együtt nevetünk” – mondta Terus néni. Margit néni végül megjegyezte: „Nem tudom, hogy a mai, bizalmatlan világban kialakulhatott volna-e ez a kapcsolat. Hálát adunk az Istennek ezért a hosszú, szoros barátságért, amely a család mellett életünk egyik legszebb ajándéka.”