fenyegetés

2020.01.05. 19:14

Hezbollah-vezető: koporsóban térnek haza az amerikai katonák

Megfenyegette a Közel-Keleten állomásozó amerikai katonákat Haszan Naszralláh, a Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője vasárnap Bejrútban.

Bejrút, 2020. január 5. A Hezbollah által mûködtetett Al-Manar televízió adásáról készített képen Szajed Haszan Naszralláh sejk, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet vezetõje beszédet mond az amerikai légicsapásban elhunyt Kászim Szulejmáninak, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádjai nevû különleges egysége parancsnokának és Abu Mahdi al-Muhandisznak, a Népi Mozgósítási Erõk nevû, iráni támogatást élvezõ milicistákat tömörítõ ernyõszervezet vezetõjének a búcsúztatása kapcsán Bejrútban 2020. január 5-én. Az Egyesült Államok 2020. január 3-án légicsapásokat hajtott végre Bagdadban Iránhoz köthetõ célpontok ellen, amelyben a két katonai vezetõ életét vesztette MTI/EPA/Al-Manar televízió

Forrás: MTI/EPA/Al-Manar televízió

Fotó: -

Kijelentette, hogy az Egyesült Államok hadserege megfizet Kászim Szulejmáni iráni tábornok megöléséért, s koporsóban fognak hazatérni az amerikai katonák és tisztek a Közel-Keletről.

A radikális szervezet vezetője beszélt arról is: nemcsak Iránnak, de a szövetségeseinek is kötelessége, hogy választ adjanak erre a tettre. „Az amerikai hadsereg ölte meg őket (Szulejmánit és Muhandiszt), s ezért meg fog fizetni”, az amerikai civileknek azonban nem eshet bántódásuk, mert az csak Donald Trump amerikai elnök érdekét szolgálná – hangoztatta Naszralláh.

„Igazságos megtorlást” terveznek

Az amerikai haderő pénteken Bagdad közelében célzott támadással megölte Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát és az Irán-barát Népi Mozgósítási Erők síita milícia vezetőjét, Abu Mahdi al-Muhandiszt. Az amerikai légicsapás szélesítheti a konfliktust a Közel-Keleten Teherán és Washington ellenségeskedései közepette.

Az iráni Forradalmi Gárda által 1982-ben alapított libanoni Hezbollah vezetője kijelentette, hogy

igazságos büntetést terveznek a közel-keleti amerikai katonai jelenlétre, a célpontok között említette az amerikai katonai bázisokat, hadihajókat, illetve a katonákat.

„Amikor elkezdik az amerikai katonák és tisztek koporsóit az Egyesült Államokba szállítani, Trump és kormánya rá fog döbbeni, hogy valójában elvesztették a térséget és a voksolást is” – utalt a Hezbollah-vezető a 2020-as amerikai elnökválasztásra.

Új fejezetet nyithat a Közel-Kelet történelmében

Naszralláh a Hezbollah által az amerikai tengerészgyalogosok bejrúti laktanyája ellen 1983-ban elkövetett, 241 életet követelő pokolgépes merényletre, valamint az ugyanabban az évben a bejrúti amerikai nagykövetség elleni támadásra utalva elmondta, hogy jelenleg jóval nagyobb számban állnak rendelkezésre lehetséges önkéntes merénylők, mint a múltban. Irán „az ellenállás tengelyének” nevezi a támogatását élvező palesztin milíciákat, illetve iraki, szíriai, jemeni és libanoni szervezeteket, valamint a damaszkuszi vezetést.

„Mindannyiunknak igazságos megtorlásra kell törekednünk a térségünkben és országainkban”

- tette hozzá Naszralláh egy nagygyűlésen Bejrút egyik déli külvárosában, amelyet a Hezbollah ellenőriz.

A megmozduláson résztvevők közül egyesek azt skandálták, hogy „halál Amerikára”, s a Hezbollah sárga zászlajait és transzparenseket tartottak fel Szulejmáni arcképével.

Naszralláh kijelentette: a tábornok megölése új fejezetet nyit a Közel-Kelet történetében. Az amerikai hadsereg elleni támadások a térségbéli erőiket arra fogják kényszeríteni, hogy „megszégyenítve, megverten és borzalommal eltöltve vonuljanak vissza ... , ahogy ez a múltban is történt”.

A Reuters hírügynökség felidézte, hogy az 1983-as terrortámadásokat követően 1984-ben vonták ki a Libanonban állomásozott amerikai katonákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában