Hallgassa élőben!

Hitelek uzsorakamatra?

Harminchat ügyfél fogott össze, hogy bebizonyítsa, uzsorakamatra kapott hitelt a Magyarországon jogszerűtlenül működő Hypo Bank Burgenlandtól.

Állításuk szerint az osztrák pénzintézet 5 milliárd forinttal károsította meg a magyar államot. „ Rögtön leszögezném: nem a Sopron Bank Rt. jelenlegi működésével van baj, hanem tulajdonosának, az EB und Hypo Bank Burgenland AG-nek (továbbiakban BBL AG) a törvénytelen tevékenységével” – szögezte le Horváth Zsolt. A mérnök-közgazdász tanácsadóként állt 36 megyei ügyfél mellé, de 380-an vannak a régióból, akik a BBL AG-től hitelt vettek fel.

A banknak tartozó magyarok közül 36-an fogtak össze, bízva abban, hogy nem veszítik el mindenüket az 1995 és 2000 között felvett hitelük miatt.

Be nem fizetett adó

Elmondásuk szerint történetük 1995-ben kezdődött, amikor a gyors hitelelbírálást ígérő Hypo Bank Burgenlandtól az első ügyfelek pénzt vettek fel. A devizahitelek kamata 13,5 százalék volt, amit annak ellenére is elfogadtak, hogy Ausztriában a hitelkamat mértéke akkortájt 5,5 százalék volt. Nem is sejtették, hogy a BBL AG nevében tárgyaló ügynök egy máig bejegyzetlen bank nevében lép fel, akiről ráadásul a pénzintézet hivatalosan nem is tudott.

A hitelfelvétel Magyarországon zajlott, a magyar–német nyelvű szerződéseket egy mosonmagyaróvári ügyvéd jegyezte ellen Lajta-parti irodájában. Az osztrák fél részéről – adataik szerint – egyetlen esetben sem volt jelen senki. A szerződés aláírása után a pénz egy magyar bankba érkezett, ahol az ügyfeleknek folyószámlát kellett nyitniuk.

A felvett hitelek fedezeteként biankó váltót írattak alá az adósokkal és kezeseikkel, s a hitel nagyságát többszörösen meghaladó értékben jelzálogot jegyeztek be az aláírók ingatlanaira. Azon lehet vitatkozni, hogy a bank tudhatta-e előre, hogy ilyen kamatok mellett az adósok nagy része úgysem tudja visszafizetni a hitelt, az azonban tény – állítja Horváth Zsolt –, hogy a Magyarországon kezelt pénz Ausztriába vándorolt, s öt éven keresztül nem fizettek utána adót. Ezzel körülbelül 5 milliárd forinttal károsították meg a magyar államot.

Első fokon elítélték

Ahhoz, hogy egy bank pénzügyi szolgáltatást nyújthasson Magyarországon, többek között fióktelepet kell létrehoznia, de ebben az esetben erre 2003. július 1-jéig nem került sor – állítják a panaszosok. Az osztrák bank létrehozott ugyan egy kereskedelmi képviseletet, de ez nem végezhetett pénzügyi tevékenységet. Az engedély beszerzése Horváth Zsolt iratai szerint csak 2001-ben jutott valakinek (vagy valakiknek) eszébe a banknál, igaz, ekkor már rendőrségi nyomozás folyt a pénzintézet ellen.

Az osztrák bank vezetői végig azt mondták, akaratuk ellen intézték Magyarországon a hitelügyleteket, és semmi közük nincs az ezt bonyolító (közvetett tulajdonukban lévő) kft.-hez. A csaknem három évig tartó nyomozás eredményeként a soproni bíróság első fokon elítélte a jelzett kft. magyar ügyvezetőjét és társait jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás ügynöki tevékenysége miatt, s az ítélet indoklásában kimondta a BBL AG törvénytelen tevékenységét is.

Szász mégis megadta

 A Sopron Bank visszautasította a lejáratást
Losonczi Ferenc, a Sopron Bank ügyvezetője szeptember 13-i számunkban nyilatkozott, s cáfolta, hogy a pénzintézet annak ellenére kapott működési engedélyt, hogy addig jogellenesen működött. „A Sopron Bank semmiképpen és semmilyen módon nem érintett a korábbi ügyekben” – állította továbbá az ügyvezető, aki hozzátette, az intézetet a hatályos törvényi előírások szerint alapították 2003. július 1-jén. Ebben a cikkünkben Szász Károly ismét megerősítette, a bank az engedély elbírálásakor minden feltételnek megfelelt.

De vissza az engedélyeztetéshez: a pénzügyi felügyelet – a mostanság elhíresült PSZÁF – ügyvezető igazgatója 2001. november 19-én, majd 2002. március 28-án, kollégája pedig 2002. május 31-én levélben tájékoztatta a panaszosokat, hogy a BBL AG tevékenysége szerintük is jogellenes. Ennek ellenére Szász Károly 2002. november 12-én megadta a működési engedélyt a Sopron Bank részére, amelynek 100 százalékos tulajdonosa a Hypo Bank Burgenland. Erről nyilatkozott is Losonczi Ferenc, a bank ügyvezetője szeptember 13-i számunkban. A soproni fiók így keveredett tehát az ügybe, amelyről egyébként a panaszosok annyit megjegyeztek: az ingatlan, amelyben működik, a BBL AG egyik korábbi ügyfeléé volt, aki nem tudta visszafizetni a felvett hitelt.

Kolláth hisz nekik

Kérdésünkre, hogy mit akarnak elérni a bankkal folytatott harcukban, a névtelenséget kérő ügyfelek és képviselőjük azt mondták: szeretnék, ha hitelük egy „normális” bankhoz kerülne, ahol már a korrekt, reális kamatokkal törlesztenék adósságukat. Ügyvédeik nem kis nevek: dr. Kolláth György alkotmányjogász és dr. Csizmadia Zsolt. Hogy hogyan tudták meggyőzni az alkotmányjogászt arról, vállalja el az ügyüket, az egyik győri panaszos azt felelte: „Ügyvédünk azt mondta, csak olyan ügyet vállal el, amelyben tudja, hogy ügyfeleinek igaza van. És most tudja.”

Kapcsolódó cikkek >>

Soproni székhelyű bank létesül (2002-11-19) >>
Megverték a PSZÁF elnökét (2003-06-16) >>
Szász Károly cáfolja a kormányszóvivő burkolt vádját (2003-08-08) >>
1 millió forintot ajánl a rendőrség Szász bántalmazójáért (2003-06-18) >>
A Nemzetbiztonsági Hivatal nyomoz Szász Károly támadói után (2003-06-18) >>
Cáfolja a vádakat a PSZÁF elnöke (2003-08-08) >>
Elkészült a Szász-jelentés (2003-06-27) >>

Merész! Nem takargatja hatalmas melleit Bochkor Gábor eltitkolt barátnője
Fürdőruhában mutatta meg magát.
Karemblémákat gyűjt a nyugdíjas lőkiképző
Legalább háromszáz, különböző rendvédelmi szervektől, a világ minden tájáról származó karemblémát gyűjtött össze az elmúlt évtizedekben Csikesz Péter, a ma már nyugdíjas lőkiképző.
Négyszáz éve süllyedhetett el a hajó, amelynek megtalálták a roncsait
Valószínűleg soha nem derül ki, mi okozta a vitorlás vesztét.
ITM: a járványhelyzet előtti szintre szorult vissza az álláskeresők száma
A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek eredményességét egyre több kedvező foglalkoztatáspolitikai adat erősíti meg.
Többen meghaltak Törökországban egy turistabusz balesetében
A turistákat éppen Antalya repülőterére szállították.
Anyagi gondjairól vallott Kárpáti Rebeka
Volt idő, amikor Kárpáti Rebekának a sorozatszerepe mellett is plusz munkát kellett vállalnia, hogy fizetni tudja a lakását.