Ország-világ

2007.09.12. 16:19

Hitelt vesz föl a diákok negyede

Szeged - Évről-évre egyre több egyetemi és főiskolai hallgató vesz fel diákhitelt. Sokan a létfenntartásra, mások szórakozásra fordítják az igényelt összeget. Olyanok is akadnak, akik előrelátóak: befektetik.

– Gyakoribb színház- és mozilátogatás, több pár cipő és persze anyagi függetlenség – sorolta a diákhitel legfontosabb előnyeit Tóth-Czifra Erzsébet, másodéves magyar szakos hallgató. – Már az első évtől kezdve igénybevettem a diákhitelt, mivel négyen vagyunk testvérek, és mindannyian egyetemre járunk. Mi így könnyítünk a családi terheken. Nem félünk attól, mi lesz, ha vissza kell fizetni, szüleink biztosítottak támogatásukról – indokolta döntését a 20 éves ceglédi lány. Azt is elmondta, ő a havi 30 ezres összeget választotta: öt év múlva nem lesz jelentősége, melyik variációt igényelte.

A szintén másodéves Ujvári Ferenc Gábor szimplán a mindennapi megélhetésre fordítja a harmincezer forintot. – Minden hónapban 12 ezer forintot utazásra, és nyolcezer forintot a kollégiumra költök. A fennmaradó pénzt az étkezés viszi el. Számomra a diákhitel nagy segítség, mert a szüleim csak minimális összeggel tudnak hozzájárulni a tanulmányaimhoz – magyarázta a székesfehérvári történelem szakos hallgató, hozzátéve: igyekszik jól tanulni, hogy minél több ösztöndíjat kapjon.

 200 ezer a legtöbb

A diákhitel maximálisan felvehető összege egy félévben legfeljebb 150-200 ezer forint. A hallgató maximum tíz szemeszteren keresztül veheti igénybe a szabad felhasználású kölcsönt, melyet félévente egy összegben, vagy havi 15, 21, 25, 30, költségtérítéses diákok esetén 40 ezer forintos részletekben igényelhet. A megkérdezett fiatalok közül legtöbben a mindennapi életre és tandíjra költik a diákhitelt, albérletet és a számláikat fizetik belőle. De akadnak, akik elektronikai eszközöket, számítógépet vesznek, és olyanokkal is találkoztunk, akik befektetik. Hallottunk olyan diákról, aki bankban fialtatott pénzből rendezte be első lakását, de olyanról is tudunk, aki még diák korában termőföldet vásárolt a szabad felhasználású hitelből. És persze számos hallgató elzárkózik: nem szeretné kölcsönnel indítani a nagybetűs életet.

– A tanulók egy része létfenntartásra, egy másik része kissé talán felelőtlenül szórakozásra költi a hitelt. De szép számmal vannak olyanok is, akik felelősen gondolkodva befektetik ezt a pénzt tudásuk gyarapításába. Külföldi ösztöndíjakat, tanulmányutakat pályáznak meg, nyelvtanfolyamot végeznek, vagy egyszerűen csak szakkönyveket, számítógépet vásárolnak. Előfizetnek az internetre, ezáltal piacképes tudást szereznek – mondta Őri Andrástól, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatójától. A központ kimutatása szerint annak ellenére, hogy egyre kevesebb az egyetemekre, főiskolákra beiratkozott fiatal, a diákhitelt igénylők száma szinte változatlan. A 2001-es indulás óta már 234 ezer hallgató élt a lehetőséggel, ez a jogosultak 26-27 százalékát jelenti. A tapasztalatok szerint még a pályakezdőknek sincs komoly problémájuk a visszafizetéssel, már 30 ezren rendezték tartozásukat, és jelenleg is 85-90 ezer a törlesztők száma.

Kancsár Tímea - www.delmagyar.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában