Ország-világ

2010.01.05. 13:52

Homoszexuális kiállítás az előítéletek lerombolásáért

Lengyelország - Ars Homo Erotica néven a művészetben szereplő homoerotikus motívumokat bemutató kiállítást tervez júniusra a Varsói Nemzeti Múzeum.

Az intézmény ezzel akar hozzájárulni a homoszexuálisokkal szembeni előítéletek megdöntéséhez Lengyelországban. Pawel Leszkowicz, a kiállítás kurátora a Gazeta Wyborcza című lengyel napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a férfi aktot a homoszexuális művészet jelképének tekinti, éppúgy, ahogy a női aktot a heteroszexualitásénak. Mint hozzátette, a tárlattal a homoszexuális vágy szempontjából akarja bemutatni a művészettörténetet, egyszersmind megszabadítani az ilyen témájú művészetet az üldöztetéstől, a tabuktól és az utálattól.

Emlékeztetett arra, hogy a háború utáni kommunista Lengyelországban elterjedt a nézet, amely szerint a férfitest csúnya, a férfi nemi szervek ábrázolását pedig pornográfiaként tiltották. A kiállítók is kerülték eddig ezt a témát.

London, Madrid, Stockholm és Zürich után először tartják Közép-Kelet-Európában, Varsóban az EuroPride nevű európai meleg fesztivált júliusban. A nemzeti konzervatív politikusok már tiltakoztak mind a fesztivál, mind a kiállítás miatt, amely Lengyelország történetében a legnagyobb ilyen jellegű tárlat lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában