Honvédségi logisztikai központok

Az országban működő logisztikai központokból tíz vonható be a honvédelmi feladatok ellátásába. Ezek közül a soproni lehet a vasúti közlekedési, a győr-gönyűi kikötő pedig a hajózási elosztó és raktározó bázis.

Az elképzelések szerint megyénkben a GYSEV soproni RO-LA központját, illetve a győr-gönyűi kikötőt lehet honvédelmi célokra is felhasználni. Sopronban egyelőre még kezdeti stádiumban vannak a tervek, a koncepció viszont már elkészült. Nem egy szokványos elosztó bázisról van szó. Az egységek békeidőben civil feladatokat látnak el: raktározást vállalnak, teherautókat és vonatszerelvényeket indítanak-fogadnak, elvégzik a vámolást.
Lakatos Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktoranduszhallgatója tanulmányt készített arról, hogy ezeket a civil központokat miként lehet bevonni a honvédelembe. – A honvédelem feladatai az elmúlt néhány évben gyökeresen megváltoztak, megszűnt a sorkatonai állomány, felszámolták a korábbi laktanyákat, feleslegessé váltak a kiképzőközpontok – mondta el a Kisalföldnek Lakatos Péter. – Raktárakra viszont békeidőben is szükség van. A közös gyakorlatok idején tárolni és mozgatni kell a felszereléseket, az élelmiszert, a részt vevő katonákat. Gyakorlatok ugyanakkor időszakosan vannak, tehát ezért fenntartani egy katonai bázist már nem érné meg. Abban az esetben, ha van egy polgári elosztó központ és arra a honvédség igény szerint támaszkodhat, akkor jelentős pénzeket lehet megtakarítani. Ehhez komoly tervezőmunkára és együttműködésre is szükség van. Azt sem szabad elfelejteni, egy katasztrófa esetén még mindig számít az ország a katonaságra. Ez esetben a legfontosabb az eszközök ésszerű és gyors mozgatása, a hatékony kommunikáció, a korszerű technika használata, amiben szintén segíthetnek a logisztikai központok.
Sopronban a GYSEV Zrt. RO-LA központja alkalmas lehet ezen feladatok ellátására. Józan Tibor, a vasúttársaság vezérigazgató-helyettese elmondta, a vállalat is érdekelt az együttműködésben. Korábban Budapesten részt vettek egy bemutatón, ahol megismerkedtek a honvédelemmel kapcsolatos feladatokkal. Az, hogy Sopronban mikor kerül sor az együttműködés bővítésére, a további tárgyalásoktól függ.