támogatással indult az oltás

2021.02.21. 20:01

Húszezer adag vakcina érkezett Gázába az emírségekből

Húszezer adag orosz Szputynik V koronavírus elleni vakcina érkezett vasárnap Gázába az Egyesült Arab Emírségekből.

Az oltóanyag küldését Mahmúd Abbász palesztin elnök emírségekben élő riválisa, Mohammad Dahlan intézte a Hamász radikális iszlamista mozgalom által uralt Gázai övezet számára.

A gázai egészségügyi hatóságok közlése szerint a mintegy kétmillió lakosú palesztin övezetben hétfőn kezdik meg az oltási kampányt, amelyben elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók és a krónikus betegségekben szenvedők.

Elemzők Dahlan lépését úgy értékelték, hogy ezzel akarja kiépíteni támogatottságát a május végi parlamenti és július végi palesztin elnöki választások előtt. Abbász egy évtizede zárta ki Dahlant a Fatah pártból és kényszerítette száműzetésbe.

„A szállítmány a testvéri Egyesült Arab Emírségek nagylelkű ajándéka” – írta Facebook-oldalán Dahlan, akire sokan Abbász lehetséges utódjaként tekintenek. „Megígérjük, hogy minden lehetségest megteszünk azért, hogy még többet biztosítsunk népünknek” – tette hozzá.

A Gázai övezetbe szerdán érkezett az első, kétezer adagból álló szállítmány az orosz Szputnyik V vakcinából Ciszjordániából, miután az izraeli hatóságok megadták a szállítási engedélyt.

A Gázai övezetben eddig több mint 54 ezer fertőzöttet azonosítottak, akik közül 543-an haltak meg a kórban.

Augusztusban az Egyesült Arab Emírségek felbőszítette a palesztinokat azzal, hogy bejelentette diplomáciai kapcsolatai rendezését Izraellel. Abbász ezt a palesztin ügy elárulásaként értékelte. Bírálatok érték Dahlant is, amiért nem ítélte el a történteket, míg egyesek felvetették, hogy köze lehetett az Egyesült Államok közvetítésével létrejött, úgynevezett Ábrahám-megállapodásokhoz. Dahlan nyíltan nem cáfolta ezt, ugyanakkor frakciója már korábban is bírálta az arab államokat, amelyek közeledni próbáltak Izraelhez a közel-keleti válság rendezése előtt.

Dahlan állítása szerint hála emírségekbeli kapcsolatainak több százmillió dollár segélyt sikerült összeszednie a palesztinok támogatására. A palesztin politikus egykor a Hamász ádáz ellenfele volt, az utóbbi időben azonban javított kapcsolatain a radikálisok vezetőivel, így megbízottjai szabadabban tevékenykedhetnek a Gázai övezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában