Ország-világ

2014.02.27. 22:18

Így nézett ki egy római gladiátoriskola

Egy 2011-ben a mai Ausztria területén feltárt római kori gladiátoriskola virtuálisan rekonstruált mását készítették el régészek.

A gladiátorok kiképzésére szolgáló épületegyüttest Pannonia Superior, azaz Felső-Pannónia székhelyeként működő Carnuntum területén - a mai Bécs és Pozsony között nagyjából félúton - tárták fel három évvel ezelőtt. A mostani rekonstrukciót kifinomult légi- és radarfelvételek segítségével végezték el a kutatók. Képet itt láthat!

A vizsgálatok kimutatták, hogy a Duna partján elhelyezkedő carnuntumi gladiátoriskola méretében felvehette a versenyt a római Colosseum mellett működő hasonló intézménnyel. Az Antiquity című tudományos folyóiratban közzétett eredmények szerint a gladiátoroknak egyéni celláik voltak, és egy kör alakú gyakorló arénában sajátították el a küzdelem fogásait.

Becslések szerint mintegy 100 gladiátoriskola létezett a római birodalom területén, de majdnem mind megsemmisült vagy ráépítettek.

A Carnuntumban a 19. század végén és a 20. század elején végzett ásatások feltártak egy legionárius erődítményt és egy civil települést is. Megtalálták többek között amfiteátrumok és fürdők, valamint egy diadalív maradványait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában