Ország-világ

2015.07.19. 22:20

Így válasszon napszemüveget!

A napszemüveg sokkal több egy divatcikknél, fontos szerepet kap a nyári egészségmegőrzésben. Ahogy idősödünk, a szemünk fokozatosan rosszabbul viseli az UV-fényt. A károsodás akár kúszóhártya vagy szürkehályog kialakulásához és színlátás-vesztéshez is vezethet.

Védje a szemét

Elengedhetetlen, hogy ne csak azt nézzük, hogy áll egy napszemüveg, hanem azt is, hogy véd-e az ibolyántúli sugárzástól. Az UV 400-as jelzésű szemüvegek alkalmasak a védelemre, de érdemes optikussal beméretni, hogy a szemüveg valóban tudja-e ezt a védelmet. Miért nem szabad rossz minőségű, gyenge UV-szűrő képességű napszemüveget vásárolni? Azért, mert a sötétítés miatt tág pupillákba így még több ibolyántúli sugárzás jut, ami károsítja a szemet. A rosszabb minőségű lencsék ráadásul hamar elvesztik UV-szűrő képességüket.

A gyerekét is

Gyakran látni kisgyereket olcsó kacatnak tűnő „játék" napszemüvegben. Sajnos ezek általában annyit is érnek, mint amennyibe kerülnek, szinte alig védenek valamit. Tűző nyári napon érdemes a gyerkőcök szemét is bevizsgált UV400-as napszemüveggel óvni.

 

 

Illeszkedjen

Ha fél centis, centis rés van a szemüveg felső része és az arc között, ott könnyen besüt a nap, így UV400-as napszemüveg ide vagy oda, könnyen károsodhat a szem. A jó szemüvegnek illeszkednie kell az arcformához, ami van olyan fontos szempont, hogy miatta akár kedvenc típusunk helyett egy praktikus formát válasszunk.

Legyen kényelmes

A jó szemüveg kényelmes, nem szorítja az orrnyerget és a halántékot, de nem is lötyög a fejen. Ha nem jelent kellem viseletet, bármennyire akciós vagy szép, nem szabad megvenni.

Nem mindegy, miért sötétül

A fényre sötétedő napszemüveglencséknek két fajtájuk van: az egyik az ibolyántúli sugárzás mértéke alapján sötétül, a másik a fényerősségnek megfelelően. Ezért autóvezetéskor kifejezetten problémás lehet, ha a szélvédő UV-szűrős, a lencse pedig csak UV-re sötétedne be, mert elképzelhető, hogy a lencsénk átengedi a napfényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában