Ország-világ

2012.01.25. 16:03

IMF/EU-konzultáció: alkotmánymódosítást javasol az MSZP

Az alaptörvény módosítását javasolja az MSZP annak érdekében, hogy a parlament orvosolja azokat a jogi aggályokat, amelyeket az Európai Bizottság megfogalmazott - tudatta Mesterházy Attila pártelnök szerdán sajtótájékoztatón.

MTI

Az alaptörvény és a hozzá kapcsolódó átmeneti rendelkezések módosítását javasolja az MSZP annak érdekében, hogy a parlament orvosolja azokat a jogi aggályokat, amelyeket az Európai Bizottság megfogalmazott - tudatta [namelink name="Mesterházy Attila"] pártelnök-frakcióvezető szerdán sajtótájékoztatón.

A szocialista párt alkotmánymódosító javaslata helyreállítaná [namelink name="Jóri András"] korábbi adatvédelmi biztos mandátumát, aki így 2014-ig az információs jogok országgyűlési megbízottjaként dolgozhatna. Ugyancsak kitölthetné eredeti hivatali idejét a Legfelsőbb Bíróságot az elmúlt év végéig irányító [namelink name="Baka András"], akit a Kúria elnökévé tenne meg az MSZP-s indítvány.

Az ellenzéki párt emellett kezdeményezi, hogy a bírók kinevezéséről és felmentéséről ne az Országos Bírósági Hivatal, hanem a bírákból álló Országos Bírói Tanács dönthessen. Visszavonnák továbbá az általános nyugdíjkorhatárt betöltő bírók "kényszernyugdíjazását" előíró alaptörvényi rendelkezést - tette hozzá a pártelnök.

Mesterházy Attila arról is tájékoztatott, hogy a szocialisták előterjesztése kivenné a kétharmados törvények köréből a jegybankkal, illetve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével összefüggő szabályozást, és eltörölné a két szervezet összevonását megalapozó, az átmeneti rendelkezések között szereplő passzust. Lehetővé tennék ugyanakkor, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét a Magyar Nemzeti Bank lássa el.

A szocialisták ugyancsak kivennék a sarkalatos törvények hatálya alól az adó- és a nyugdíjrendszer alapvető szabályainak meghatározását.
Mesterházy Attila hangsúlyozta, hogy az MSZP alkotmánymódosító javaslata nem korlátozódik arra a három kérdésre, amelyben az Európai Unió kötelezettségszegési eljárás megindításáról döntött, hanem a főbíró leváltása és a stabilitási törvény ügyében megfogalmazott aggályokat is orvosolná, ezekben ugyanis sajtóhírek szerint szintén kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarországgal szemben.
A szocialista párt vezetője elmondta: azt várják, hogy a parlament vitassa meg, az általuk kezdeményezett jogi megoldás alkalmas-e az uniós kifogások megszüntetésére.

Arra a kérdésre, hogy mi hangzott el a parlament európai uniós nagybizottságának szerda reggeli ülésén, ahol [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök előző napi brüsszeli tárgyalásairól adott tájékoztatást, Mesterházy Attila - megjegyezve, hogy az MSZP-t [namelink name="Tóbiás József"] frakcióvezető-helyettes képviselte a megbeszélésen - közölte: a kormányfő "dilemmákat fogalmazott meg", de nem állította olyan határozottan, hogy a kormány támogatja Magyarország csatlakozását az uniós pénzügyi paktumhoz, mint keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján. Hozzátette, örülnek, ha a miniszterelnök változtatott korábbi álláspontján, az MSZP szerint ugyanis az ország érdeke csatlakozni a kormányközi megállapodáshoz, és az is, hogy már az előkészítő tárgyalásokon érvényesíteni tudja akaratát.

Szintén kérdésre válaszolva Mesterházy Attila elmondta: Orbán Viktor brüsszeli tárgyalása az uniós vezetőkkel közelebb vitte az országot ahhoz, hogy megállapodást tudjon kötni az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Megjegyezte azonban, reméli, hogy a miniszterelnök nemcsak taktikai megfontolásból lett kompromisszumkész, hanem "komolyan is gondolja, amit nemzetközi partnereinek mond".

Kitért arra is, az MSZP idővel szeretné megismerné a hiteltárgyalások részleteit, részint mert azt, hogy a legnehezebben élőkre rakjanak további terheket, nem tudják támogatni, részint mert a megállapodás hatásai túlnyúlnak a mostani parlamenti cikluson, "és 2014-től nem a Fidesz fogja vezetni az országot".

- Az Európai  Bizottság által jogilag kifogásolt törvényi szakaszok közül egy sem  érinti az új alaptörvényt - közölte Selmeczi Gabriella, a Fidesz  szóvivője szerdán az MSZP pártelnök-frakcióvezetőjének  sajtótájékoztatójára reagálva.  

Mesterházy Attila azt jelentette be, hogy pártja az  alaptörvény és a hozzá kapcsolódó átmeneti rendelkezések módosítását  javasolja annak érdekében, hogy a parlament orvosolja azokat a jogi  aggályokat, amelyeket az Európai Bizottság megfogalmazott.  

Ezzel kapcsolatban Selmeczi Gabriella az MTI-hez eljuttatott  közleményében azt írta: "azt javasoljuk Mesterházy Attilának, hogy  máskor alaposabban tanulmányozza a témát, amiről beszél, annak  érdekében, hogy megkímélje magát a kínos leégéstől". 

Címkék#MSZP#imf

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában