oltóanyag

2021.09.25. 08:45

India 8 millió vakcinát szállít az indo-csendes-óceáni országoknak

India 8 millió adag, az amerikai Johnson & Johnson vállalat által kifejlesztett és az országban egy hazai cég által előállított vakcinát fog szállítani az indo-csendes-óceáni államoknak – jelentette be pénteken Washingtonban Narendra Modi indiai miniszterelnök.

A politikus a négyes partnerség, az Ausztráliát, az Egyesült Államokat, Indiát és Japánt magába foglaló kvartett találkozóján beszélt erről.

A fórumon a vendéglátó amerikai elnök Joe Biden, Scott Morrison ausztrál, Modi indiai és Szuga Josihide japán miniszterelnök vett részt.

A Fehér Házban tartott csúcson elhangzottakról Hars Vardhan Sringla első külügyminiszter-helyettes számolt be egy sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy India engedélyezni fogja 8 millió Covid-19 elleni vakcina exportját október végéig az Ausztrália, India, Japán és az Egyesült Államok alkotta csoportosulás által márciusban kötött megállapodásnak megfelelően.

A négyes által az év elején elért terv, amely szerint 2022 végéig egymilliárd Covid-19 oltást szállítanának Ázsiába, megrekedt, miután India, a világ legnagyobb oltóanyaggyártója áprilisban betiltotta a kivitelt a koronavírus-járvány újabb hullámának kitörése közepette.

Sringla tájékoztatása szerint a szállítmány október végére áll össze. Hozzátette: „Ez összeegyeztethető lesz a vakcinák exportjáról szóló indiai döntéssel. A kvartett fizet az oltóanyagért, és India viselni fogja a költségek egy bizonyos részét. Ez egy azonnali szállítás lesz a négyes részéről az indo-csendes-óceáni térségbe.”

A találkozón történtekről szólva Scott Morrison ausztrál miniszterelnök elmondta, hogy a találkozó résztvevői megvitatták többek között az új koronavírus világjárvány leküzdését célzó közös programokat, az afganisztáni helyzetet és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

Úgy vélekedett, hogy a négyoldalú biztonsági párbeszédben részt vevő országok érdekeltek az indo-csendes-óceáni térségben élő emberek jólétének javításában, és készek a Kínával való együttműködésre – idézte szavait a Fehér Ház sajtószolgálata.

Arra a kérdésre, hogy a washingtoni kvartett-csúcstalálkozó milyen üzenetet küldött Pekingnek, Morrison azt mondta: „A kvartett ugyanúgy partnere Kínának, mint az indo-csendes-óceáni térség bármely más országának. Azért vagyunk itt, hogy a régiót erősebbé, virágzóbbá és stabilabbá tegyük.” „Ez egy pozitív kezdeményezés az indo-csendes-óceáni térségben élő emberek jólétének javítására” – tette hozzá.

Joe Biden amerikai elnök szerint a kvartett négy „demokratikus partnert képvisel, akiknek közös a világnézetük és közös jövőképük van”.

Szuga japán kormányfő úgy vélte, a találkozó az országok közötti erős szolidaritásról és „a szabad és nyitott indo-csendes-óceáni térség iránti rendíthetetlen elkötelezettségükről” tanúskodik.

A találkozóra alig több mint egy héttel azután került sor, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália bejelentette az AUKUS biztonsági paktumot, amelynek értelmében Ausztrália nukleáris meghajtású tengeralattjárókat kap, amit Peking határozottan elítélt.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő a pénteki tájékoztatóján bírálta a kvartett tagjait. „Egy más országokat célzó zárt, exkluzív klikk ellentétes a kor irányzatával és a regionális országok törekvéseivel. Nem fog támogatásra találni, és kudarcra van ítélve” – mondta.

A négyoldalú biztonsági párbeszédet (Kvartett) 2007-ben hozták létre az együttműködésre az ázsiai-csendes-óceáni és indiai-óceáni térség mechanizmusaként. Négy évvel ezelőtt, 2017 novemberében a négy ország koalíciót hozott létre az indo-csendes-óceáni térség kritikus fontosságú hajózási útvonalainak biztosítására irányuló új stratégia részeként. Ausztrália, India, Japán és az Egyesült Államok külpolitikai vezetőinek első találkozója 2019 szeptemberében volt New Yorkban. Míg a kvartett első csúcstalálkozóját idén márciusban tartották, de a világjárvány miatt csupán virtuális formában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában