Ország-világ

2009.05.20. 12:13

Influenza: már 232 fertőzött Japánban

A betegek 86 százaléka tizenéves, vagyis Japánban sokkal magasabb az iskoláskorú influenzások aránya, mint az Egyesült Államokban.

Szerdára 232-re nőtt Japánban az új H1N1-es influenzavírus által okozott fertőzések száma - jelentették be az egészségügyi hatóságok. A betegek többsége iskolás.

A járvány hétvégén tört ki Kobéban, feltehetően egy gimnazista sportversenyen, addig csak négy fertőzöttről tudtak, mindannyian Kanadában jártak a megelőző néhány napban.

Azóta viszont az új fertőzöttek iskolások és gimnazisták, akik nem külföldön, hanem otthon kapták el a vírust.

Eddig két nagyvárosban, Kobéban és Oszakában történtek a fertőzések, most már van egy új eset a közeli (de nem szomszédos) Siga prefektúrában is. A beteg a hét végén Kobéban járt.

A betegek 86 százaléka tizenéves, vagyis Japánban sokkal magasabb az iskoláskorú influenzások aránya, mint az Egyesült Államokban.

Szakértők szerint ennek vagy az lehet az oka, hogy a japán egészségügyi hatóságok első sorban az iskolákban végeznek teszteket, vagy az, hogy az idősebbeknek nagyobb az ellenállóképességük korábbi influenzás fertőzések eredményeként.

Az eleinte sertésinfluenzának is nevezett új influenza Mexikóban vagy az Egyesült Államokban bukkant fel áprilisban. A fertőzések több mint 90 százaléka az Egyesült Államokban, Mexikóban és Kanadában történt.

Eddig az amerikai földrész után a Mexikóval hagyományosan szoros kapcsolatokat ápoló Spanyolországban állapították meg a legtöbb fertőzést. De most már Japánban több mint kétszer annyi a megbetegedés (232), mint Spanyolországban (103).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában