Hallgassa élőben!

Inkább öröm, mint gond a jó termés

A jelek szerint a megyei gazdáknak nem okoz különösebb gondot az idén termett nagy mennyiségű gabona tárolása. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak meg kellett hosszabbítania a jelentkezési határidőt az intervenciós gabonakészletek tárolására.

Uzonyi Imre, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatalának osztályvezetője a Kisalföld érdeklődésére pontos megyei átlagtermésadatokkal szolgált.
Búzából 64 és fél ezer hektáron átlagosan 5,18 tonna termett, őszi árpából 4,3; tavasziból 4,2; tritikáléból 4,4 tonnát takarítottak be hektáranként.

A termésátlagok a tavalyi mennyiségekhez képest mintegy egyharmaddal, ötven százalékkal nőttek, ám a búza esetében a növekedés a hatvan százalékot is meghaladta.

Információink szerint a malmi I-es minőségért a felvásárlók tonnánként 23 és fél ezer forintot adtak, a szerencsésebb gazdáknak egyes osztrák és német társaságok 26 ezer forintot is fizettek. A takarmánybúza tonnája 18 ezer forint. Az Európai Unió intervenciós ára november elsejétől 101 euró, ám a gazdáknak, akik „érvényesíteni” szeretnék ezt az árat, addig valahol tárolniuk kell a terményt.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 45/2004. (VII. 29.) számú, a gabonafélék 2004/2005. gazdasági évben történő intervenciós tárolásáról szóló közleményével meghosszabbította a jelentkezés határidejét az intervenciós gabonakészletek tárolására (www.mvh.gov.hu).

Szeptember 30-ig még jelentkezhetnek azok, akik az intervenciós gabonaraktárakkal szembeni követelményekről szóló 67/2004. (IV. 29.) FVM-rendelet alapján részt kívánnak venni az intervenciós gabonakészletek tárolásában.

Megtudtuk, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálja az MVH kezdeményezésére az intervenciós raktárakkal szemben támasztott – a 67/2004. FVM-rendeletben foglalt – kritériumrendszer enyhítésének lehetőségét.

Megyénkben eddig hárman adtak be pályázatot az eredeti határidőre: a tápi szövetkezet, a töltéstavai mezőgazdasági részvénytársaság és a Concordia győri raktára. A jelentkezést követő bizottsági szemlék megtörténtek, a hivatal a szemlék alapján készült jelentéseket a központba továbbította, a Kisalföld által megkérdezett mezőgazdasági szakemberek azonban még mindig nem ismerik az aláírandó intervenciós tárolási szerződés pontos szövegét. Így még arról sem tudtak nyilatkozni, hogy – amennyiben elnyernék a lehetőséget az intervenciós tárolásra – tudnák-e vállalni annak feltételeit.

Több mint ezerkétszáz migráns kötött ki egy nap alatt Lampedusán
Több mint ezerkétszáz illegális bevándorló érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetre vasárnap kilenc különböző hajóval és csónakkal.
Bosszúból ölte meg 3 éves kislányát a horrorapa
Az anyuka exhumálni szeretné a kislányt.
Kincseket őrzött a szántóföld – galéria
Közel 150 éve kutatják a csomorkányi Árpád-kori templomromot, az azt körülölelő temetőt és a 16. században elpusztult mezővárost. Most az elmúlt két évben gyűjtött leletanyag fémtárgyait restau­rálják. 
A bőrszín szülte előítéletekkel is foglalkozik a Vándorok
Hétfőn jelenik meg Barát Enikő, azaz B. E. Belle negyedik regénye, a Vándorok. Az írónő új könyve ismét olyan témákat feszeget, amelyekről az emberek nem szívesen beszélnek: a regény a családi, a közösségi és a társadalmi elvárásokkal is foglalkozik, mindezt a szentesi írónő egyedi stílusába csomagolva.
Ó, az a terasz! Avagy egy szegedi, tetőtéri luxus lakás... – fotók
A tetőtéri lakás kérdése összetett, pro és kontra sok érv felsorakoztatható. Egy biztos, ha ilyen szép, hosszanti, tágas erkély is párosul hozzá, nincs nagyon min gondolkodni. Meg kell venni! Már ha van rá épp 39,9 millió forintunk és amúgy Szegeden szeretnénk élni...
Megújult a londoni Victoria and Albert Museum Raffaellónak szentelt terme
A belépés ugyan ingyenes, de a látogatóknak időpontra kell jegyet foglalniuk.