Hallgassa élőben!

Inkább öröm, mint gond a jó termés

A jelek szerint a megyei gazdáknak nem okoz különösebb gondot az idén termett nagy mennyiségű gabona tárolása. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak meg kellett hosszabbítania a jelentkezési határidőt az intervenciós gabonakészletek tárolására.

Uzonyi Imre, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatalának osztályvezetője a Kisalföld érdeklődésére pontos megyei átlagtermésadatokkal szolgált.
Búzából 64 és fél ezer hektáron átlagosan 5,18 tonna termett, őszi árpából 4,3; tavasziból 4,2; tritikáléból 4,4 tonnát takarítottak be hektáranként.

A termésátlagok a tavalyi mennyiségekhez képest mintegy egyharmaddal, ötven százalékkal nőttek, ám a búza esetében a növekedés a hatvan százalékot is meghaladta.

Információink szerint a malmi I-es minőségért a felvásárlók tonnánként 23 és fél ezer forintot adtak, a szerencsésebb gazdáknak egyes osztrák és német társaságok 26 ezer forintot is fizettek. A takarmánybúza tonnája 18 ezer forint. Az Európai Unió intervenciós ára november elsejétől 101 euró, ám a gazdáknak, akik „érvényesíteni” szeretnék ezt az árat, addig valahol tárolniuk kell a terményt.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 45/2004. (VII. 29.) számú, a gabonafélék 2004/2005. gazdasági évben történő intervenciós tárolásáról szóló közleményével meghosszabbította a jelentkezés határidejét az intervenciós gabonakészletek tárolására (www.mvh.gov.hu).

Szeptember 30-ig még jelentkezhetnek azok, akik az intervenciós gabonaraktárakkal szembeni követelményekről szóló 67/2004. (IV. 29.) FVM-rendelet alapján részt kívánnak venni az intervenciós gabonakészletek tárolásában.

Megtudtuk, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálja az MVH kezdeményezésére az intervenciós raktárakkal szemben támasztott – a 67/2004. FVM-rendeletben foglalt – kritériumrendszer enyhítésének lehetőségét.

Megyénkben eddig hárman adtak be pályázatot az eredeti határidőre: a tápi szövetkezet, a töltéstavai mezőgazdasági részvénytársaság és a Concordia győri raktára. A jelentkezést követő bizottsági szemlék megtörténtek, a hivatal a szemlék alapján készült jelentéseket a központba továbbította, a Kisalföld által megkérdezett mezőgazdasági szakemberek azonban még mindig nem ismerik az aláírandó intervenciós tárolási szerződés pontos szövegét. Így még arról sem tudtak nyilatkozni, hogy – amennyiben elnyernék a lehetőséget az intervenciós tárolásra – tudnák-e vállalni annak feltételeit.

A spanyolok büntetőt rontottak, Lewandowski első gólja pontot ért
Mindkét csapat nyerhetett volna – a döntetlen egyiküknek sem főnyeremény.
Sokat romlott a magyar énekes állapota, az ágyban is alig tud felülni
Váratlanul sokat romlott Dobos Attila állapota, miután a szerelme magára hagyta egy kis időre.
Lochte lemarad az olimpiáról
A hatszoros olimpiai bajnok Ryan Lochte nem lesz ott a tokiói olimpián, mivel 200 méter vegyesen csak hetedikként zárt az amerikai úszók ötkarikás válogatójának pénteki napján.
Egyre több illegális bevándorló száll partra Olaszországban
Több mint 1500 migráns ért partot Olaszországban egyetlen nap alatt, többségüket Lampedusa szigetére vitték, ahol ismét problémák akadtak az elszállásolásukkal.
Hajrá Magyarország! – üzente Matteo Salvini
A jobboldal egységét hirdette szombaton Rómában utcai pártdemonstráción a Liga elnöke.
Vasárnap egy órával tovább tartanak nyitva a budapesti strandok
Mindenkinek azt javasolják, hogy előzetesen, online vásárolják meg a belépőt.