Internettel a félénkség ellen

Amerikai kutatók azon vitáznak, hogy az internet vajon növeli vagy éppenséggel csökkenti a felhasználók félénkségét, kommunikációs készségét.

Az elektronikus hálózat térhódításával egyre többen tudnak egyik pillanatról a másikra kapcsolatot teremteni ismerősökkel és teljesen ismeretlen emberekkel egyaránt. Az elektronikus üzenetek, csevegőszobák lehetővé teszik a távolságokat felszámoló hosszú eszmecseréket, ám a felek nagyon sok esetben nem ismerik egymást személyesen. Meglehet, hogy az e-mailben sziporkázó egyén, aki soraival könnyedén leveszi levelezőpartnereit a lábukról, valójában egy visszahúzódó, magányos alkat, aki társaságban alig mer megszólalni.

Bernardo Carducci, az Indiana Egyetem emberi félénkséget vizsgáló intézetének munkatársa kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt 25 évben jelentősen növekedett azoknak az amerikaiaknak a száma, akik félénkek tartják magukat. Felmérései szerint a lakosság 45 százaléka küzd önbizalomhiánnyal, ami kapcsolattartási, kommunikációs zavarokat okoz az emberekben. Carducci a technológia fejlődést tartja az aránynövekedés fő okának, ugyanakkor rámutat, hogy a túlságosan félénk embereknek a világháló segít megtenni az első lépéseket mások felé, hiszen könnyebben nyílnak meg a személytelen monitor előtt. Ezt a jelenséget Carducci elektronikus extroverziónak nevezi.
– A probléma az, hogy minél több időt töltenek a hálózat előtt, egyre inkább hajlamosak lesznek azt hinni, hogy ez a társkeresés legmegfelelőbb módja. De egy komoly kapcsolat valószínűsége ilyen formában nagyon kevés – magyarázta a kutató.

Januártól teljes kapacitással működik a repülőgépgyár
A Fusion mellett a négyüléses orosz Il-103 típusú repülőgép gyártásának előkészítése is megkezdődik.
Elveszítette veretlenségét a Juventus
A Lazio otthon 3-1-re legyőzte a 69. perctől emberhátrányban játszó Juventust az olasz labdarúgó-bajnokság 15. fordulójának szombati játéknapján.
Tíz év alatt 54 százalékkal nőtt a magyar reálbér
A növekedés döntő része az utóbbi 5 évnek köszönhető.
5 fontos tanács a zsarolóvírusokkal szemben
Ezek a kártevők évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek – legalábbis a kiberbűnözők körében.
Suárez már most meglőtte a szezon gólját (videó)
Messi újabb mesterhármast szerzett, a Barcelona öt gólig meg sem állt a Mallorca ellen.
Egyre kisebbek a madarak a klímaváltozás miatt
A kutatók nem tudják biztosan, hogy a melegebb hőmérséklet hatására miért zsugorodnak a madarak.