Internettel a félénkség ellen

Amerikai kutatók azon vitáznak, hogy az internet vajon növeli vagy éppenséggel csökkenti a felhasználók félénkségét, kommunikációs készségét.

Az elektronikus hálózat térhódításával egyre többen tudnak egyik pillanatról a másikra kapcsolatot teremteni ismerősökkel és teljesen ismeretlen emberekkel egyaránt. Az elektronikus üzenetek, csevegőszobák lehetővé teszik a távolságokat felszámoló hosszú eszmecseréket, ám a felek nagyon sok esetben nem ismerik egymást személyesen. Meglehet, hogy az e-mailben sziporkázó egyén, aki soraival könnyedén leveszi levelezőpartnereit a lábukról, valójában egy visszahúzódó, magányos alkat, aki társaságban alig mer megszólalni.

Bernardo Carducci, az Indiana Egyetem emberi félénkséget vizsgáló intézetének munkatársa kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt 25 évben jelentősen növekedett azoknak az amerikaiaknak a száma, akik félénkek tartják magukat. Felmérései szerint a lakosság 45 százaléka küzd önbizalomhiánnyal, ami kapcsolattartási, kommunikációs zavarokat okoz az emberekben. Carducci a technológia fejlődést tartja az aránynövekedés fő okának, ugyanakkor rámutat, hogy a túlságosan félénk embereknek a világháló segít megtenni az első lépéseket mások felé, hiszen könnyebben nyílnak meg a személytelen monitor előtt. Ezt a jelenséget Carducci elektronikus extroverziónak nevezi.
– A probléma az, hogy minél több időt töltenek a hálózat előtt, egyre inkább hajlamosak lesznek azt hinni, hogy ez a társkeresés legmegfelelőbb módja. De egy komoly kapcsolat valószínűsége ilyen formában nagyon kevés – magyarázta a kutató.

SZPONZORÁLT TARTALOM
Újra akcióban Kajla: az országjáró vizsla természetjárásra hívja a családokat
Nem biztos, hogy valaha is lesz tökéletesen hatékony vakcina
Nem túl optimista a WHO.
Könnyen lehet, hogy Dánia visszalép a torna társrendezésétől
A Dán Kézilabda Szövetség azt fontolgatja, hogy mégsem lesz társrendezője a decemberi női kézilabda Európa-bajnokságnak.
Márki-Zay a Fidesz több millió szavazóját sértegette (videó)
A legszegényebb, legtanulatlanabb emberek szavaznak a Fideszre – ezt mondta Facebook-videójában a hódmezővásárhelyi polgármester.
Kormányhivatal: feleannyi szakápoló van a Pesti úti idősotthonban, mint kellene
A lakók nem megfelelő gondozása is nagyban hozzájárulhatott a Pesti úti idősotthonban kialakult tömeges halálesetekhez és koronavírus-fertőzéshez.
Záporokra, zivatarokra készüljön kedden
A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 34 fok között alakul.
Ajándék könyv jár a kölcsönzés mellé Csongrádon
Különleges akcióval várja a kölcsönzőket a Csemegi Károly Könyvtár: augusztus végéig egy ajándék kötetet is választhat az, aki most könyvet vesz ki a könyvtárból.