Internettel a félénkség ellen

Amerikai kutatók azon vitáznak, hogy az internet vajon növeli vagy éppenséggel csökkenti a felhasználók félénkségét, kommunikációs készségét.

Az elektronikus hálózat térhódításával egyre többen tudnak egyik pillanatról a másikra kapcsolatot teremteni ismerősökkel és teljesen ismeretlen emberekkel egyaránt. Az elektronikus üzenetek, csevegőszobák lehetővé teszik a távolságokat felszámoló hosszú eszmecseréket, ám a felek nagyon sok esetben nem ismerik egymást személyesen. Meglehet, hogy az e-mailben sziporkázó egyén, aki soraival könnyedén leveszi levelezőpartnereit a lábukról, valójában egy visszahúzódó, magányos alkat, aki társaságban alig mer megszólalni.

Bernardo Carducci, az Indiana Egyetem emberi félénkséget vizsgáló intézetének munkatársa kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt 25 évben jelentősen növekedett azoknak az amerikaiaknak a száma, akik félénkek tartják magukat. Felmérései szerint a lakosság 45 százaléka küzd önbizalomhiánnyal, ami kapcsolattartási, kommunikációs zavarokat okoz az emberekben. Carducci a technológia fejlődést tartja az aránynövekedés fő okának, ugyanakkor rámutat, hogy a túlságosan félénk embereknek a világháló segít megtenni az első lépéseket mások felé, hiszen könnyebben nyílnak meg a személytelen monitor előtt. Ezt a jelenséget Carducci elektronikus extroverziónak nevezi.
– A probléma az, hogy minél több időt töltenek a hálózat előtt, egyre inkább hajlamosak lesznek azt hinni, hogy ez a társkeresés legmegfelelőbb módja. De egy komoly kapcsolat valószínűsége ilyen formában nagyon kevés – magyarázta a kutató.

szponzorált tartalom
Február 28-ig lehet jelentkezni az Adj Egy Ötöst! iskolai szemléletformáló programra
Sikerült kifizetniük a hétmilliós hitelt Eperjesnek
Nincs könnyű helyzetben az új eperjesi településvezetés. Év végén az önkormányzat likvid hitelét is csak úgy tudták kifizetni, hogy többen nem vették fel a járandóságukat, illetve mentőövet jelentettek az utolsó pillanatban beérkezett földhaszonbérleti díjak is.
Kiderülhet, mitől nő ilyen hatalmasra a titokzatos óriáskalmár
A busz méretű, tányérnyi szemű monstrumnak még egyetlen példányát sem tudták élve elfogni, de lefotózni is csak 2004-ben sikerült először.
64 éves férfi rongált emlékművet Makón
A makói rendőrök elfogtak egy 64 éves helybeli férfit, aki megrongált egy belvárosban található emlékművet.
Hat évet kapott a szegedi kábítószer-kereskedő
Jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem miatt ítéltek el hat év börtönbüntetésre a Szegedi Ítélőtáblán egy helyi férfit kedden.
Többfelé tovább romlott a levegőminőség
A meteorológia előrejelzés alapján a következő napokban nem várható jelentős javulás.
Szerb–magyar egészségügyi együttműködés jött létre
Vajdaság Autonóm Tartományt érintő együttműködési megállapodást írt alá Horváth Ildikó magyar egészségügyért felelős államtitkár és Zoran Gojković vajdasági tartományi egészségügyi titkár tegnap Szegeden.