Ország-világ

2009.12.19. 20:22

Irán beismerte, hogy három tüntetőt agyonvertek egy börtönben

A Teherántól délre található Kahrizak börtönének három őrét bíróság elé állítják, mert a börtönben meghalt három ellenzéki, akiket a Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása miatti tiltakozó tüntetések után szállítottak oda - jelentette szombaton az ISNA iráni hírügynökség.

A katonai vizsgálóbírák által folytatott vizsgálat megállapította, hogy a három vádlott "részt vett" a három személy halálát szándékosan okozó erőszakos cselekményekben - áll a közleményben, amelyet az ISNA ismertetett. A kahrizaki börtön összesen 12 őre ellen folyik eljárás a foglyok elleni erőszakos cselekmények vádjával - áll a közleményben. A kahrizaki börtön, ahová a júniusi tüntetések után 200 ellenzékit szállítottak, a viták középpontjába került az elmúlt hónapokban: az ellenzék szerint számos fogva tartottat megkínoztak és többeket közülük agyonvertek. A kormányzat eleinte tagadta a vádakat, csupán két fogoly halálát ismerte be azzal, hogy agyhártyagyulladásban haltak meg. A mostani közlemény szerint azonban a törvényszéki orvos szakértő kizárta, hogy az érintett személyek agyhártyagyulladásban haltak volna meg. Testükön ütésnyomok voltak, és a halálukat ezek az ütések okozták. A tiltakozások hatására Ali Hamenei, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője egyébként augusztusban bezáratta a kahrizaki börtönt.

Címkék#Irán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában