Ország-világ

2009.12.05. 17:57

Irán berendelte Svájc nagykövetét a minarettilalom miatt

Élesen bírálta Irán a svájci népszavazást, amelyen a szavazók több mint 57%-a támogatta, hogy tiltsák meg a minaretek építését az országban.

Berendelte Svájc teheráni nagykövetét szombaton az iráni külügyminisztérium, és élesen bírálta a november végi svájci népszavazást, amelyen a szavazók több mint 57 százaléka támogatta, hogy tiltsák meg a minaretek építését az országban. Az ilyen döntések, mint amilyen a minaretek építése elleni népszavazás megtartása, beteges iszlámellenes félelmet és idegenellenes előítéletet szítanak Európában - idézte az IRNA hivatalos iráni hírügynökség a teheráni külügyminisztérium állásfoglalását.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter az IRNA szerint telefonon is tárgyalt svájci kollégájával, Micheline Calmy-Reyjel, kifejtve, hogy egy a demokráciájára és az emberi jogok tiszteletben tartására büszke országban sohasem lett volna megengedhető egy ilyen referendum megtartása. Mottaki úgy vélekedett, hogy az eset csorbát ejtett a világ muzulmánjainak körében Svájcról élő képen. Az iráni külügyminiszter egyúttal arra kérte a svájci kormányt, akadályozza meg a minaretépítési tilalom törvénybe iktatását. A múlt hét végi svájci népszavazás nagy hullámokat vert szerte Európában és a világ muzulmán országaiban, eredményét az ENSZ és a Vatikán is elítélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában