Ország-világ

2009.11.28. 18:13

Irán kiléphet az atomsorompó-egyezményből

Az iráni parlament fontolóra veheti az ország kilépését az atomsorompó-egyezményből - idézett szombaton az IRNA teheráni hírügynökség egy konzervatív honatyát.

MTI

Mohammed Karamirad szavai azt követően hangzottak el, hogy elítélő határozatot hozott Irán ellen pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa az iszlám köztársaság atomprogramja miatt. A testület követelte egy készülő urándúsító létesítmény építésének, valamint az urándúsítást célzó iráni programnak a leállítását.

Karamirad hozzátette: a törvényhozás azt is mérlegelheti, megakadályozzák, hogy a NAÜ ellenőrei ellenőrizzék az iráni nukleáris létesítményeket.

A képviselő nem a kormány nevében beszélt, de megfigyelők szerint kijelentései gyakran tükrözik a kabinet álláspontját.

"Irán maga állítja elő a kutatóreaktoraihoz szükséges nukleáris fűtőanyagot, ha a nemzetközi közösség azt nem biztosítja" - jelentette ki Ahmed Hatami keményvonalas vallási vezető. Az íd al-adha muzulmán áldozati ünnep alkalmából a Teheráni Egyetemen mondott szombati imájában reagált a NAÜ előző napi határozatára. A szervezetnek címezve azt hangoztatta, hogy a NAÜ-nek kötelezettsége lenne nukleáris fűtőelemmel ellátni a teheráni reaktort.

Ali Asgar Szoltaníje, a NAÜ mellé akkreditált iráni képviselő szombaton azt mondta, hogy országa csak abban fog együttműködni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel, amit az atomsorompó-szerződés kötelezőként előír, s ezen túlmenő segítséget nem fognak adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában