Ország-világ

2010.01.07. 22:38

Irán közzétette az internetes bűncselekmények listáját

Az iráni igazságügyi hatóságok csütörtökön az internet szigorúbb ellenőrzését jelentették be és egyúttal közzétették az internetes "bűncselekmények" listáját.

MTI

A listát egy "szakértői bizottság" állította össze és olyan kategóriák szerepelnek rajta, mint például a jó erkölcsöt sértő (pornográfia, prostitúció, nemi eltévelyedés), a vallási értékekkel szembeni, a társadalmi béke és biztonság vagy a kormányszervek és képviselői elleni tartalmak.

A lista pontosítja az iráni parlament által több mint egy éve megszavazott, internetes "bűncselekményeket" tiltó törvényt, amelynek megsértőit akár több éves szabadságvesztésre is ítélhetik.

Így pontosan meghatározza például a vallási értékek körét, büntethető az iszlám és más elismert vallás megsértője, a szentek és proféták támadója, továbbá az "iszlámmal szemben ellenséges szekták propagandája". Ugyancsak sérthetetlen az Iráni Iszlám Köztársaság alapítója, Homeini ajatollah vagy Irán mai legfelső vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatollah.

A politikai természetű tartalmak is felkerültek a listára, vagyis büntethető az alkotmány vagy az iszlám köztársaság elleni propaganda kifejtője, továbbá az ellenséges politikai csoportok támogatója.

Címkék#Irán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában