Ország-világ

2009.12.02. 08:52

Irán szabadon engedte az öt brit vitorlázót

Az iráni hatóságok szabadon engedték azt az öt brit állampolgárt, akit egy hete őrizetbe vettek, mert vitorlás hajójukkal az ország felségvizeire tévedtek a Perzsa-öbölben - jelentette szerdán az iráni állami rádió.

MTI

"Miután Irán megkapta a szükséges garanciákat, szabadon engedte őket" - közölte a rádió, de többet nem mondott az ügyről.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint a hatóságok kihallgatták a vitorlázókat, és szerda reggel szabadon engedték, miután meggyőződtek róla, hogy tévedésből hajóztak Irán felségvizeire.

Az államfő kabinetfőnöke, Eszfandiar Rahim Masaje korábban azt mondta, hogy bíróság fog dönteni a tengerészek sorsáról, és "természetesen súlyos büntetést kapnak, ha kiderül a rosszhiszeműségük".

David Miliband hétfőn jelentette be, hogy öt brit állampolgárt tartanak őrizetben Iránban. A sportvitorlással Bahreinből Dubajba tartó briteket november 25-én tartóztatták fel, és fogták el. A versenyhajó valószínűleg azért tartott Dubajba, hogy részt vegyen a Dubaj-Maszkat útvonalon megrendezendő vitorlásversenyen, s feltehetően figyelmetlenségből tévedt Irán felségvizeire.

Egy hasonló incidens miatt 2007 márciusában komoly diplomáciai viszály tört ki London és Teherán között. Akkor tizenöt brit haditengerészt fogott el az iráni haditengerészet, és csak egy hónappal később engedték őket szabadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában