Ukrán repülő

2020.01.10. 11:22

Irán szerint nem érte rakétatalálat a gépet

Az interneten számos felvétel kering a robbanásról, amelyek valódisága azonban nehezen igazolható.

Irán szerint bizonyos, hogy nem érte rakétatalálat a szerdán Teherán mellett lezuhant ukrán repülőgépet – derül ki az iráni légi közlekedési hatóság vezetőjének pénteki nyilatkozatából.

„Egy dolog biztos; ezt a gépet nem találta el rakéta” – szögezte le teheráni sajtótájékoztatóján Ali Abedzadeh, az Iráni Polgári Légi Közlekedési Szervezet vezetője.

„A fekete dobozban található információk kulcsfontosságúak a nyomozás számára, és nem tekinthetünk szakértői véleményként azokra a nyilatkozatokra, amelyek megelőzik az adatok feltárását” – tette hozzá.

London és Ottawa azt állította, hogy a repülőgépet iráni rakéta találta el, vélhetőleg tévedésből. Az interneten számos felvétel kering a robbanásról, amelyek valódisága azonban nehezen igazolható.

„Láttunk bizonyos képsorokat” – mondta Abedzadeh.

„Megerősítjük, hogy a repülőgép 60-70 másodpercig lángolt, de tudományosan nem állná meg a helyét az a feltételezés, hogy valami eltalálta a gépet” – tette hozzá.

Szerdán Teherán mellett egyelőre tisztázatlan körülmények között nem sokkal felszállás után megsemmisült az ukrán légitársaság Boeing 737-es gépe 176 emberrel a fedélzetén. A tragédiát senki sem élte túl.

Az Ukrán Nemzetközi Légitársaság PS752-es járatán többségében Kanadában élő irániak utaztak, de afgán, brit, svéd és ukrán állampolgárok is életüket vesztették a szerencsétlenségben.

A katasztrófa órákkal azután történt, hogy Irán rakétacsapást mért a szomszédos Irakban két amerikai katonai bázisra, hogy megtorolja Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolását.

Az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnokával az amerikai hadsereg egy célzott légicsapásban végzett előző héten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában