veszélyes

2021.02.21. 07:42

Ismeretlen eredetű olajfolt szennyezte be Izrael teljes partvonalát

Olajfolt szennyezte be Izrael teljes földközi-tengeri partvonalát – jelentette szombaton a helyi média.

A mentesítési munkálatokba önkéntesek százai kapcsolódtak be, miközben egyelőre még tart annak a vizsgálata, hogy honnan származhat a tengerpartot és az élővilágot fenyegető olajszennyezés. Az önkéntesek közül néhányat kórházba kellett szállítani az olajfolt veszélyes párájának belélegzése miatt.

Az északi Haifától a Gázai övezethez közeli Askelón városáig fekete csíkok voltak láthatók az ország földközi-tengeri partvonalán. A híradások az elmúlt évtizedek legsúlyosabb izraeli környezetszennyezéseként számoltak be a történtekről.

Az északi Hadera környékén lévő Gador természetvédelmi területnél a kátrányos anyag halakat, teknősöket és más tengeri lényeket borított be. Az önkéntesek ezeket próbálták megtisztítani a szennyeződéstől.

Médiajelentések szerint a hatóságok hozzákezdtek az érintett területek feltérképezéséhez.

„Egyre nyilvánvalóbb, hogy a folt kiterjedt és súlyos esemény, olyan környezeti károkkal, amelyek felszámolásával hosszú időn át kell majd foglalkoznunk” – áll az izraeli természetvédelmi hatóság vezetőjének, Saul Goldsteinnek a Facebook-bejegyzésében.

Egy, a vizsgálatokban részt vevő forrás szerint egy tartályhajó üríthette ki szennyvizét és olajrakománya egy részét valahol a Földközi-tengeren, s az elmúlt hét szélsőséges időjárása, az erős szelek hozzájárulhattak a szennyezésnek az izraeli partokra sodródásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában