Ország-világ

2009.10.29. 12:25

Ismét habzik a Rába

A magyar vízügyi hatóságok azonnali tájékoztatást kértek osztrák kollégáiktól, miután a napokban ismét habképződést észleltek a Rábán Szentgotthárdnál - közölte csütörtökön a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A szakemberek szerint a jelenség a kis vízhozam mellett az őszi természeti folyamatokkal is összefüggésbe hozható, jelentős javulást a legtöbb szennyvizet kibocsátó feldbachi bőrgyár magyar nyomásra kiépített kiegészítő tisztítóberendezésének november végi üzembe helyezésétől várnak.

A magyar fél szorosan nyomon követi a Rába Akcióterv teljesítését - áll a szaktárca által kiadott közleményben. E szerint a habzásért elsősorban felelőssé tehető osztrák bőrgyárak kiváltották, illetve jelentősen csökkentették a habzást okozó naftalin-diszolfonát felhasználását.

A vízügyi szakemberek és a szentgotthárdi civil szervezet szerint is javult a Rába vízminősége az elmúlt hónapokban, és a horgászok szerint is jó jel, hogy kezdenek visszatérni a folyóba az őshonok halak.

A Rábán az elmúlt időszakban levonult árvizek kavicshordaléka a gát alatt lerakódott, és kedvezőtlenül megváltoztatta az áramlási viszonyokat, a vízügyi hatóság ezért a tervek szerint ismét mederkotrást végez majd.

A Rába vízminőségét a szakemberek folyamatosan ellenőrzik, a közös magyar-osztrák hossz-szelvény vizsgálat – a Rába Survey - napjainkban is folyamatban van, az idén már hal- és más biológiai vizsgálatokra is sor kerül, hogy még pontosabb képet kapjanak a folyóról - tartalmazza a közlemény.

Címkék#természet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában