Ország-világ

2009.04.15. 18:49

Ismét meglógott a görög bankrabló

Újra megszökött a rendőrök elől az a bankrabló, aki korábban kétszer menekült el helikopterrel egy Athén közelében fekvő börtönből - jelentették be szerdán a görög hatóságok.

Közleményük szerint a szökevény hétfőn este autóval menekült el, miután a rendőrök felismerték. A bankrablás és emberrablás miatt elítélt férfinak annak ellenére sikerült újra meglógnia, hogy autójának három kerekét kilőtték a rendőrök. Végül a bankrabló kiszállt az autóból, és egy közeli erdőbe futott, ahol ismét nyoma veszett.

A bankrablásért és emberrablásért elítélt 43 éves Vasszilisz Paleokosztász és a gyilkosság miatt elítélt albániai bűntársa, a 32 éves Alket Rizai február 22-én szökött meg másodszor is a legszigorúbban őrzött athéni fegyintézetből. A két rab hasonló módszerrel egyszer már megszökött ugyanabból a börtönből. A férfiakat távollétükben háromszoros életfogytiglanra plusz 60 éves börtönbüntetésre ítélték Görögországban. A büntetést a szökevények az első, 2006-os akciójukért kapták.

Paleokosztász hétfőn éjszaka az autós üldözés után az Apelohori nevű falu melletti erdőben tűnt el - Athén és Korinthosz között. A férfinak még úgy is sikerült kereket oldania, hogy a rendőrök kilőtték autójának három kerekét, ellenőrző pontokat állítottak fel az utakon, sőt, még helikopterrel is keresték a szökevényt. A meneküléshez használt járműben később a rendőrök egy géppisztolyt, több mobiltelefont, és Paleokosztász, valamint bűntársa ujjlenyomatait találták meg.

A rendőrök megtalálták Paleoosztász eddigi búvóhelyét kedden. A férfi Apelohori faluban rejtőzködött egy villában. Az épületet állítólag ugyanattól a rejtélyes nőtől, Rizai egyik ismerősétől bérelték, aki megszervezte a rabok helikopteres szökését a börtönből. A nyomozók a lakásban parókákat és személyi igazolványokat találtak

A szökevények februári, ismételt meneküléséért a börtönőrök vezetőjét a bíróság három év felfüggesztett börtönre ítélte. Egyik munkatársa hat hónap felfüggesztett kapott. Utóbbit nem is a szöktetés miatt büntették meg, hanem azért mert egy nem jelentett gumibotot találtak a lakásán. További két börtönőrt és a helikopter vezetőjét felmentették. A pilóta azt állította: fegyverrel kényszerítették arra, hogy megszöktesse a két rabot.

2009 februárban a két bűnöző éppen sétált, amikor egy helikopter jelent meg az udvar felett, amelyből egy hágcsót engedtek le - ezalatt egy nő egy kalasnyikovból tüzelt a helikopterből a börtönőrökre. A két férfi felmászott a légijárműbe, amellyel végül sikerült elmenekülniük. A helikoptert, benne a megkötözött pilótával később Athén közelében találták meg.

A két bűnöző 2006. júniusában ugyanilyen módszerrel szökött meg ugyanabból az athéni börtönből. Akkori szökésük után pár hónappal a rendőrségnek sikerült elfognia Rizait, de Paleokosztászt csak 2008. augusztusában kapták el. A rendőrség gyanúja szerint ő szervezte meg Jorgosz Milonasz görög iparmágnás elrablását 2008. júniusában. Az üzletember családja a túsz szabadon engedéséért 12 millió eurós (csaknem 3 milliárd forintos) váltságdíjat fizetett, de annak felét nem találták meg. A rendőrség azt gyanítja, hogy a váltságdíj egy részét a helikopteres szökés finanszírozására használták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában