Katonai puccs

2021.03.02. 15:34

Ismét több városban utcára vonultak a tüntetők Mianmarban

Ismét több városban utcára vonultak a tüntetők kedden Mianmarban, így tiltakozva az előző havi katonai hatalomátvétel ellen; a rendőrség könnygázt, hanggránátot, vízágyút és gumilövedékeket vetett be a tömeg feloszlatására.

Demonstrációk voltak egyebek mellett a délkelet-ázsiai ország első és második legnagyobb városában, Rangunban és Mandalajban, illetve Daveiben is.

Helyi sajtójelentések szerint többen megsebesültek a rendőri akcióban, például az északi Kalaj városban.

„Nem számít, hogy milyen keményen lépnek fel ellenünk, mi harcolni fogunk. Megtaláljuk a módját annak, hogy ismét utcára menjünk. Ez az egyetlen módja annak, hogy megmutassuk: az emberek többé nem akarnak diktatúrában élni” – mondta a megmozdulás egyik résztvevője.

Sok tüntető munkavédelmi sisakot viselt, többen pajzsként tartottak maguk elé különböző tárgyakat, valamint barikádokat emeltek. Egyesek banánhéjakkal próbálták lassítani a rendőrök előrenyomulását Rangun központjában.

A könnygáz bevetését követően a demonstrálók elszaladtak, de aztán hamarosan mindig újra visszatértek az úttorlaszokhoz.

Az ENSZ arról számolt be, hogy a vasárnapi tüntetéseken a rendfenntartók éles lőszert is bevetettek, ennek következtében legalább tizennyolc tiltakozó életét vesztette, harminc pedig megsebesült.

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) kedden online tanácskozást tartott, amelyen a mianmari helyzet is napirenden volt.

Az indonéz külügyminiszter az ülés után felszólította az egykori Burmát vezető katonai kormányzatot, hogy állítsa helyre a demokráciát, bocsássa szabadon az utóbbi hónapban bebörtönzött politikai foglyokat, valamint „nyissa meg a kapukat” az ASEAN közvetítése előtt. Hozzátette, a szervezet nem fogja megsérteni a beavatkozási tilalmára vonatkozó ígéretét.

Mianmarban egy hónapja keletkezett káosz azt követően, hogy a hadsereg magához ragadta a hatalmat, s őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) irányítóit. A katonaság azt állítja, hogy a tavalyi választáson az NLD csalással nyert.

Azóta rendszeresek a tiltakozások a katonai puccs ellen, a hatóságok nem képesek megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség több alkalommal is éles lőszerrel próbált oszlatni.

A hatalomátvétel, amely megakasztotta a közel 50 éves katonai uralmat követő a mianmari demokratikus reformokat, több százezer tüntetőt vitt az utcákra. A nyugati országok közül több korlátozott szankciókat vezetett be a rezsim ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában