Ország-világ

2009.11.28. 19:49

Januárban rendezik meg az Afganisztán-konferenciát

Jövő év január 28-án rendezik meg Nagy-Britanniában az Afganisztán-konferenciát, amelynek fő napirendi pontja a biztonsági feladatok átadási menetrendjének kijelölése lesz - jelentette be szombaton Gordon Brown brit kormányfő a brit Nemzetközösség trinidadi csúcsértekezletén.

MTI

A politikus hozzátette, hogy a Londonban rendezendő tanácskozásra az afgán vezetés mellett az ázsiai országban állomásozó nemzetközi haderőbe nagyobb erőket küldő minden államot, továbbá Kabul szomszédait hívják meg.

Szólt arról is, hogy Hamid Karzai afgán elnöknek el kell fogadnia egy menetrendet, amelyet a nemzetközi közösség határoz meg, és amelynek alapján értékelik majd tevékenységét. Ennek megfelelően például 2010 végére az afgán kormánynak további 50 ezres haderőt kell kiállítania, és az ország területén legalább 5 körzet ellenőrzését kell átvennie a 43 nemzet katonáit tömörítő, a NATO irányítása alatt álló nemzetközi erőktől.

A miniszterelnök elmondta, hogy a jövő héten jelenti be, vajon megvannak-e a feltételei egy újabb 500 fős kontingens küldésének Afganisztánba, ahol így 9 ezer 500-ra növekedne az ott szolgáló brit katonák száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában